Dostupni linkovi

Korak unazad crnogorske poludemokratije


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

Kakve su posljedice izbornog epiloga u glavnom gradu, činjenice da je koalicija Evropsko lice Podgorice raspolućena i da se SDP vratio u zagrljaj DPS-a na lokalnom nivou? Kako će to uticati na političku scenu i opozicione birače koji su ove izbore vidjeli kao dobru šansu?

Koalicija Evropsko lice Podgorice je bila kratkog vijeka. Raspad koalicije prate teske međusobne optužbe dojučerašnjih partnera. Pozitivna, nakon paktiranja sa DPS-om, optužuje SDP za "kukavičluk i izdaju političkih principa", dok i sama grca u moru stranackih problema koji datiraju jos od lokalnih izbora u Niksicu.

Od zajedničke platforme i predizbornih obećanja nije ostalo ništa nakon odluke SDP-a da mjesto gradonačelnika prepusti Slavoljubu Stijepoviću, funkcioneru DPS-a, iako je centralna poruka kampanje bila da to mjesto moze popuniti isključivo nestranački kadar.

I nosilac liste, sada već raspolućene koalicije Dragan Bogojević, danas tvrdi da su birači te koalicije prevareni i iznevjereni činjenicom da koalicija više ne postoji i da nijesu ispunjena obećanja iz kampanje. No, i pored brojnih ocjena da je opoziciji zadat težak udarac Bogojević je optimista:

“Mislim da su neki procesi krenuli i da se neće dugo čekati na nešto slično ovome ili neke promjene koje se moraju desiti i na programsko-vrijednosnoj sferi i na neupitnoj želji za promjenama”, smatra Bogojević.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Na pitanje da li je ovaj optimizam realan i da li se nakon izbora u Podgorici raširio defetizam među opozicionim biračima izvršni direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović kaže da suštinska pobjeda DPS-a na ovim izborima jeste udarac opoziciji, ali i šansa da se konsoliduje i pronađe novu strategiju.

“Ako pretpostavimo da će se izbori održati u redovnom terminu za dvije godine onda ovo što se ovdje dešava i neće imati toliko snažan odjek. Zavisi šta će poluitičke partije raditi u narednom periodu, i opozicione i vladajuće. Dvije godine su prilično veliki period da se opozicija konsoliduje nakon realnog neuspjeha i eventualno nađe neki novi programski odgovor”, konstatuje Vujović.

Bivši lider Pokreta za nezavisnost i prvi čovjek Pravedne Crne Gore Rade Bojović kaže da su protekli izbori potvrdili da nema pomjeranja na crnogorskoj političkoj sceni i da je crnogorska poludemokratija napravila još jedna korak unazad. Bojović vjeruje da su političke prilike gore nego što su bile, ali napominje da je ishod bio očekivan.

“Loša stvar je to što se pokazuje da je Crna Gora, nakon ovih izbora, ne samo napravila korak unazad nego se i učvrstila u nečemu što bih nazvao neslobodnim, korumpiraim i partitokratizovanim društvom. Društvom koje je pritisnuto od strane nezasite politčke klase i njenih samoživih političkih lidera. Očigledno je da su parlamentarne stranke izobličile crnogorski politički poredak, da deklarativna ustavna rješenja, međunarodna demokratska praksa, u šta se zaklinju, ne znači ništa. Da je normativna građanska demokratija izvitoperena i da je ovo što mi nazivamo politčkim sistemom jedan poredak koji funkcioniše samo u interesu stranaka, njihovih nesmjenjivih lidera, finansijskih pokrovitelja i klijenata”, ocjenjuje prvi čovjek Pravedne.

Bojović zaključuje da aktuelna politička klasa ne uliva nadu:

"Ako čak prihvatimo tezu da je bolji dio režima, a to je do juče bio SDP, na ovaj način, ne samo sahranio svoju politčku budućnost, već dao jedan stanovit doprinos ovome što sam rekao… Dok je sa druge strane Pozitivna, ajde da kažemo, kao bolji dio opozicije, svojom kompromitacijom, urušavanjem, aktuelnom podjelom isto tako doprinijela da današnji politički sistem izgleda gore nego prije ovih izbora. Mi možemo zaključiti da je ova politička klasa nešto što je potpuno neobećavajuće i ako bi me pitali šta je interes javni, opšti, po mom sudu bi bio taj da ovakvi politički sudionici i ovakve političke partije, iz vlasti i opozicije, što više gube, propadaju, sto više se urušavaju u međusobnim sukobima. Jer, prosto, mjera njihove propasti je mjera prosperiteta Crne Gore”, kaže Bojović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG