Dostupni linkovi

Radnici Kosmosa ponovo na ulicama: Ko krade naše pare?


Protest radnika Kosmosa 3. aprila
Protest radnika Kosmosa 3. aprila

Radnici remontnog zavoda Kosmos iz Banja Luke i u petak su protestvovali zbog neisplaćenih 15 plata. Iako je ovo četvrti protest u posljednjih mjeseca dana ulicama grada, većinski vlasnik i dalje ne želi da rješi ovaj problem. Protesti i štrajk radnika će se nastaviti jer ovako više ne može, poručuju radnici.

Oko 100 radnika banjalučkog Kosmosa i u petak su protestnom šetnjom od preduzeća do zgrade Vlade RS iskazali su nezadovoljstvo zbog neispunjavanja obaveze preme njima: 15 plata i 8 godina neuplaćenih doprionosa. Zvukovima pištaljki i uzvicima 'Lopovi lopovi', radnici su pokušavali da skrenu pažnju nadležnih institucija.

Branislav Mikulić 29 godina radi u Kosmosu i pita se zašto nema plata.

“Direktor Dragan Ilić kaže da je Kosmos zaradio prošle godine sedam miliona maraka. U Kosmosu ima 230 radnika. Sve plate sa doprinosima radnicima su oko 200.000 maraka. Gdje su naše pare? Kriminal je u Kosmosu. Na Vladi je, na državi, da ispita ko naše pare uzima i šta radi sa njima", kazao je Mikulić.

Predsjednik štrajkačkog odbora Željko Nikolić rekao da je se od praznih obećanja i praznih priča ne može živjeti, te da radnicima jedino ostaje štrajk.

“Mi smo se opredjelili za ovu 'Gandijevsku metodu'. Ukazujemo ovom gradu, ovoj regiji, ovoj državi da smo obespravljeni. Nakon izjava ministra Petra Đokića mislim da je i Vlada konačno shvatila da u našem preduzeću ima nepravilnosti i da, s obzirom da je stopostotni vlasnik, treba da riješi naše probleme. Mi ćemo provati na ovaj način i štrajkom da istjeramo stvari do kraja“, naglasio je Nikolić.

Radnici Kosmosa tokom protesta, 2. april 2015. foto. Gojko Veselinović
Radnici Kosmosa tokom protesta, 2. april 2015. foto. Gojko Veselinović

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić prije dva dana izjavio je da je resorno ministarstvo dobilo saznanja da je u banjalučkom preduzeću "Kosmos" bilo zloupotreba u transferu novca i plaćanjima, zbog čega bi, kako je rekao,“nadležni organitrebali da odu i to ispitaju”.

Radnici su nedavno dobili pomoć od 250 konvertibilnih maraka, ali kažu nemaju namjeru da prekinu štrajk dok se ne isplati barem jedna plata i ne dogovori način isplate ostalih dugovanja.

"Zamolio bi i upravu preduzeća i Vladu da pokušaju da se ovo konačno riješe. Ovako se više ne može. Međuljudski odnosi u preduzeću su totalno narušeni. Ako uprava ne može da riješi problemv Vlada sigurno može“, ocjenio je radnik Mile Gajić.

Oko 50 radnika Kosmosa koji pripadaju drugom sindikatu nije u štrajku i dolaze na svoja radna mjesta.

“Podjeljeni smo i ovi radnici koji dolaze na posao pokušavaju da pokrenu proizvodnju. Ali, prema mojim saznanjima, kako dosta nijh nije radilo na nekim mašinama, jedna velika presa je zbog toga onesposobljena", potvrdio je Nikolić.

Radnici Kosmosa nastaviće i sa štrajkom i sa protestnim šetnjama svakoga petka dok se konačno ne riješe dugovanja prema njima. Ističu da neće dozvoliti ni da se izvrši stečaj nad ovom firmom. Kažu da će svojim tijelima ako treba braniti radna mjesta.

Ministar Đokić 1. aprila najavio je da će resorno ministarstvo u narednim danima pronaći rješenje da "Kosmos" ne ide u stečaj, već da se dalje reorganizuje i da nastavi sa radom.

XS
SM
MD
LG