Dostupni linkovi

Kosovo bez suštinske izborne reforme, manjine se bune


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Skupština Kosova usvojila je u načelu nacrt Zakona o opštim izborima. Tokom debate rečeno je da ovaj zakon ni približno ne ispunjava tražene reforme, ali je ocenjeno da je on malo bolji od prethodnog. Poslanici srpske zajednice nisu prisustvovali sednici zbog toga što još uvek nisu dobili konkretan odgovor o produžetku rezervisanih mesta u Skupštini za još jedan mandat.

Novim zakonom, Kosovo ništa ne menja što se izbornog sistema tiče, već se samo regulišu tehnička pitanja u vezi administracije izbora. Ono što je novo jeste da će predizborna kampanja biti skraćena sa mesec na 15 dana.

Poslanik Demokratske partije Kosova, Arsim Bajrami, kazao je da DPK podržava ovaj zakon, iako se njime ne postiže izborna reforma zbog, pre svega, nedostatka volje kod parlamentarnih partija.

“Ovaj zakon ne promoviše suštinsku izbornu reformu za šta je Kosovo imalo potrebe. Izmene u ovom zakonu se više tiču administriranja izbornog procesa nego samog izbornog sistema. Glavni stubovi izbornog sistema ostaju nepromenjeni. Kosovo će i dalje biti jedina izborna jedinica, izborni proces će biti proporcionalan, sa otvorenim listama, i to se ne menja”, kazao je Bajrami.

Poslanici ispred srpske, bošnjačke, turske i romske zajednice već duže vreme zahtevaju da im se rezervisana mesta u Skupštini produže na još jedan mandat.

U prva dva izborna mandata, 20 od 120 mesta bila su rezervisana za predstavnike manjinskih zajednica na Kosovu, a svako dobijeno mesto na izborima bilo je dodatno mesto.Ustavom je predviđeno da u trećem izbornom mandatu, koji predstoji, rezervisana mesta postanu zagarantovana, što znači da će predstavnici manjinskih zajednica moći maksimalno da dobiju 20 mesta.

Petar Miletić
Petar Miletić
Petar Miletić iz predsedništva Skupštine kaže da su srpski poslanici u četvrtak bili protiv rasprave o nacrtu zakona o opštim izborima, s obzirom na to da još nisu dobili jasan odgovor na pitanje da li će u sledećem mandatu pored garantovanih postojati i rezervisana mesta.

„Dakle to nas je nateralo da probamo da skrenemo pažnju najavom bojkota ovog zakona, da ovo pitanje nije rešeno. Mi ćemo istrajati u našoj nameri da dobijemo odgovor koji još uvek nismo“, kazao je Miletić.

I Emilija Redžepi iz Nove Demokratske Stranke iz bošnjačke zajednice, tokom rasprave o izbornoj reformi, kazala je da rezervisana mesta predstavljaju sigurnost zastupljenosti manjinskih zajednica u institucijama Kosova.

„Član 108 o raspodeli mesta u Skupštini, gde se manjinskim poslanicima ukida pravo na rezervisana mesta te ostaju samo garantovana, i to u momentu kada sve nacionalne zajednice pokušavaju da se na najbolji mogući način afirmišu u kosovsko društvo kao autohtoni narod koji vekovima živi na ovim prostorima, gradeći zajednički suživot sa svima, apelujući na mir i toleranciju, uvažavajući jedni druge, uz poštovanje vrednosti različitosti“, kazala je ona.

Polusatni protest podrške srpskim predstavnicima

Podršku srpskim poslanicima danas su pružili i zaposleni opštini Gračanica tokom polusatnog protesta. Vladeta Kostić, predsednik SO Gračanica, poručio je da je cilj da se odbrane rezervisana mesta za srpske poslanike.

„Ovde smo da odbranimo i da kažemo da se ne slažemo i da ne možemo da imamo kontrolu nad izbornim procesom. Ovde smo da odbranimo svako rezervisano mesto s obzirom na to da će izlaznost na parlamentarnim izborima, ako budemo izlazili, biti mnogo veća“, kazao je Kostić.

U svakom slučaju, za ispunjavanje zahteva manjina potrebne su ustavne promene.
A u medjuvremenu, Petar Miletić dodaje da će srpski poslanici u predstojećem periodu pokušati da amandmanima izmene delove zakona o izborima koji su, kako je rekao, štetni.

„Sporno jeste sastav opštinskih izbornih komisija, sastav komisija biračkih mesta, glasanje van Kosova, ko sve ima pravo da se upiše u birački spisak. Postoje nekoliko članova koji su sporni“, kazao je Miletić.

Na ovom nacrtu zakona će sada raditi odgvarajuće parlamentarne komisije, a potom će se ponovo vratiti na konačno glasanje. Kod medjunarodne zajednice na Kosovu postoji razočarenje što Kosovo nije bilo u mogućnosti da suštinski reformiše izborni sistem, na čemu su insistirali SAD i EU.
XS
SM
MD
LG