Dostupni linkovi

Kosovo neće odustati od članstva u UNESCO


Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i tehnologiju (UNESCO) glasala je u ponedeljak protiv članstva Kosova u toj organizaciji.

Prijem Kosova podržale su 92 države, protiv ih je bilo 50, a uzdržano 29. Potrebna dvotrećinska većina za članstvo bila je 95, tako da je Kosovu članstvo odbijeno za tri glasa.

Glasanje za prijem Kosova je usledilo nakon što su države članice odbile predlog Srbije da se glasanje za članstvo Kosova odloži za 2017. godinu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da odluka UNESCO-a predstavlja izgubljenu šansu za unapređenje vizije, vrednosti i ciljeva ove agencije UN-a, kao i promociju tih vrednosti na Kosovu. Ona se zahvalila svim prijateljima i saveznicima Kosova na pomoći koju su pružili.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je povodom odluke UNESCO-a da se Kosovo neće povući sa svoje euroatlanske agende i da će sve ubediti da Kosovo zaslužuje da bude član svih međunarodnih organizacija. Mutafa je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova uradilo izvrstan posao i da te aktivnosti nisu bile uperene protiv ikoga.

“Nažalost, jasna prozapadna orijentacija Kosova i njena spremnost da se ide dalje sa konstruktivnim agendama zasmetala je Srbiji, koja je bez prestanka vodila, posebno tokom ovog procesa, rasističku kampanju protiv Kosova. To je uticalo na nekoliko država koje dele iste interese sa saveznicima Srbije. Ali, to nas neće vratiti nazad”, kazao je Mustafa.

Branka Prpa: Potrebni ozbiljni pregovori o UNESKO

Inicijativa za prijem Kosova u UNESKO bila je brzopleta, pri čemu je zanemarena osetljivost pitanja kulturne baštine Srbije, ocenila je u razgovoru za RSE istoričarka Branka Prpa. Ona dodaje da se sve, na žalost, upotrebljava u političke svrhe, pa je za očekivati da će tako biti i sa odlukom kojom Kosovo nije primljeno u UNESKO članstvo. Ali, navodi naša sagovornica, kada je u pitanju očuvanje kulturne baštine, mora se uzeti u obzir da su ključni istorijski spomenici Srbije na Kosovu. OPŠIRNIJE

Prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači napisao je na svom Facebook nalogu da je tokom desetomesečne kampanje dat maksimum, a svoj maksimum su dali i građani i prijateji Kosova.

„Put Kosova je nezaustavljiv i mi ćemo aplicirati i učlanićemo se i u ostale organizacije, uključujući UNESCO još jednom“, kazao je on.

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova saopštila je za žaljenje što Kosovo nije primljeno u UNESCO, te navela kako glasanje objašnjava koliko je složen put Kosova ka članstvu u ovoj organizaciji, ali i u Ujedinjenim nacijama.

„Nažalost, ustupci Kosova u odnosima sa zemljama u regionu, uključujući sporazume sa Srbijom i Crnom Gorom, nisu bili dovoljni za Srbiju da ne vodi divlju kampanju protiv članstva Kosova u UNESCO“, dodaje se u saopštenju.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti smatra da ovakva odluka UNESCO-a ne treba da predstavlja kraj sveta.

„Samo glasanje je odrazilo jedan veoma složen proces i pored činjenice da je jedan veliki broj država bio za članstvo Kosova. Ali, moramo ići dalje, moramo ponovo da apliciramo jer to nije pozitivno samo za Kosovo, već i za nauku, kulturu i bilo čije nasleđe“, kazao je Hoti.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, naveo je da današnja odluka predstavlja dobru šansu za dijalog.

„Nije vreme za bilo kakve emocije. Važno je da je pobedila šansa za fer dijalog i izgradnju poverenja. Zato, obe strane moraju ozbiljno da shvate da je pred nama mnogo truda, da se svi problemi reše u dijalogu i međusobnoj komunikaciji, a ne politizacijom pitanja kulturne baštine“, izjavio je Janjić za RSE.

Predlog za članstvo Kosova podnela je Albanija i, uz podršku Izvršnog odbora UNESCO-a, dospeo je na glasanje Generalnoj konferenciji ove organizacije.

Fotogalerija: Kulturna baština Kosova

XS
SM
MD
LG