Dostupni linkovi

Kosovo: Nejasnoće oko pomoći optuženima pred Specijalnim sudom


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Kroz Vladu Kosova prošao je Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci za moguće optužene pred specijalnim sudom koji će biti dalje prosleđen Skupštini. U ovoj instituciji neki kažu da je nelogično da se pruži zaštita za neke koji mogu biti proglašeni i krivcima.

Iako je Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci za potencijalno optužene osobe u sudskom procesu pred Specijalnim sudom, još uvek nije sigurno odakle će se osigurati finansijska sredstva za taj fond.

Predsednik Komisije za budžet i finansije u Skupštini Kosova, Safete Hadergjonaj iz Demokratske partije Kosova, kaže da je formiranje fonda neophodno s obzirom da je taj proces povezan za državom Kosova.

“Još uvek se ne zna koliko je potrebno za to pitanje, ali, država ima mogućnosti da pokrije te troškove. U komisiji još uvek nije stigao zakon kako bi se tačno videlo šta se predvidja njime. U svakom slučaju, budžet za naredne godine je u proceduri i verujem da će biti mogućnosti da se pokriju ti troškovi”, kazala je Hadergjonaj.

Nepotreban još jedan fond

U Vladi Kosova su kazali da će se odredbe ovog zakona sprovoditi nad svakom osobom optuženom za navodne zločine pred Specijalnim sudom, uključujući i pravnu zaštitu optuženima i finansijsku podršku bliskim članovima porodice za putovanja, a u vezi sudskih postupaka.

S druge strane, Hykmete Bajrami iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova, član komisije za budžet i finansije, smatra da je formiranje još jednog fonda za sve one koji će svedočiti na sudu nepotrebno.

“Možda bi bilo opravdanije kada bi se tražila kompenzacija za lica koja se tamo drže dok istraga traje, i koja se posle vrate kao nevini, ali ne za sve, ili za one koje se proglase krivcima da se traži zaštita... Rekli smo da je u pitanju borba – borba protiv pojedinaca, a ne protiv OVK. Ne znam zašto trebamo odvajati novac za one pojedince za koje nije sigurno da nemaju ništa s tim optužbama”, kazala je Bajrami, dodajući da još uvek nema informacija o sadržaju ovog predloženog zakona.

Afrim Hoti iz pokreta Samoopredeljenje, član odbora za nadgledanje javnih finansija, ponovio je stav ovog pokreta koji se protivi bilo kakvoj inicijativi u vezi Specijalnog suda.

“Mi smo protiv formiranja bilo kakvog Tribunala u vezi ratnih zločina”, kazao je on.

Inače, vladajuća Demokratska partija Kosova je prošle srede u Skupštini kada je izglasan zakon o specijalnom sudu, iznela predlog o osnivanju fonda za zaštitu onih kojima će se suditi na tom sudu. Poslanici tog dana nisu glasali za predlog jer nije bio uvršten u dnevni red, ali je vlada dva dana kasnije usvojila nacrt zakona o pravnoj i finansijskoj zaštiti mogućim optuženima na tom sudu. Ni Ministarstvo pravde nije moglo da pruži više informacija o ovom zakonu.
XS
SM
MD
LG