Dostupni linkovi

Kosovo obeležava deceniju smrti Ibrahima Rugove


Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

Ibrahim Rugova bio je miran i dosledan čovek, arhitekta kosovske nezavisnosti koji je svoj narod usmerio prema prozapadnim vrednostima, rečeno je u četvrtak povodom 10. godišnjice smrti predsednika Kosova.

Državni vrh, Demokratski savez Kosova čiji je osnivač bio Rugova, te ostali partijski lideri, odali su počast pokojnom predsedniku polaganjem cveća na njegovom grobu u Prištini.

„Njegova vizija nas čini da cenimo i da se s poštovanjem sećamo najvećeg lidera, arhitekte i rukovodioca, koji je orijentisao naš narod i našu zemlju prema prozapadnim vrednostima i prema doživotnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama“, izjavila je tom prilikom, predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

Isa Mustafa i Hašim Tači na Rugovinom grobu
Isa Mustafa i Hašim Tači na Rugovinom grobu

Rana smrt Ibrahima Rugove predstavljala je najjači udarac za narod i institucije Kosova, kazao je na komemorativnoj akademiji, premijer i lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa.

„On nas je napustio upravo na samom kraju teškog i dugog procesa nezavisnosti Kosova i međunarodnog priznanja, jer, kako je sam predsednik Rugova rekao, Kosovo je de facto bilo nezavisno od juna 1999.“, istakao je Mustafa.

Govoreći o Rugovinoj biografiji, Mustafa je kazao da intelektualna dimenzija, humanizam i retka mudrost koji su ga karakterizovali, pretvorili su ga ne samo u političkog i istorijskog vođu, već je bio i duhovni vođa naroda Kosova.

„Sasvim je prirodna bezmerna ljubav koju su građani Kosova izrazili, izražavaju i koju će uvek osećati za čoveka koji ih je vodio tokom najtežeg vremena“, rekao je Mustafa, dodajući da će budućnost još više ojačati jaku vezu građana Kosova zahvaljujući viziji Ibrahima Rugove.

Prvi zamenik premijera i lider Demokratske partije Kosova, Hašim Tači, je prilikom odavanja počasti, visoko ocenio svestrane političke, institucionalne i akadamske napore Ibrahima Rugove za slobodu i nezavisnost Kosova.

Kao deo političkog nasleđa Ibrahima Rugove, smatra se njegovo angažovanje na jačanju Kosova kao demokratske države, uključene u porodicu evropskih zemalja, te u stalnom prijateljstvu sa SAD-om.

XS
SM
MD
LG