Dostupni linkovi

Korupcija na Kosovu: Institucije više pričaju nego što rade


Ilustracija
Ilustracija

Kosovski zvaničnici izjavili su u petak da se zemlja suočava sa visokim nivoom korupcije. Na sastanku Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije, rečeno je da je ova pojava prisutna u svim kosvoskim institucijama.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja inače predsedava ovim savetom, navela je da se predmeti koji su povezani s korupcijom moraju tretirati sa većim intezitetom, i okončati.

"Kašnjenja će uticati na poverenje građana u naše institucije. Građani Republike Kosova su glavni saveznici u borbi protiv korupcije... Oni koji ukazuju na krivična dela korupcije, takozvani “whistleblowers”, treba da se ohrabre da nastave da izveštavaju institucije i medije. Danas nema patriotizma i većeg poštovanja naše države i njene budućnosti od izveštavanja i utvrđivanja dela koja su povezana sa korupcijom", kazala je ona.

Ona je dodala da borba protiv korupcije u zdravstvu i u obrazovanju mora da bude prioritet institucija.

Visok stepen korupcije i organizovanog kriminala često su potencirani u Izveštaju o napretku Evropske komisije i drugih međunardonih organizacija.

Premijer Kosova Isa Mustafa kaže da Kosovo nije izgradilo potrebne zakonske i moralne kriterijume kako bi se borilo protiv ove pojave. On je naglasio da je korupcija prisutna kako u centralnim institucijama, tako i u onim lokalnim, te u obrazovanju, zdravstvu i dr.

"Ne možemo da se borimo protiv korupcije tražeći 'velike ribe', kao što smo radili do sada, zato što smatramo da je 'velika riba' svaki čovek koji je korumpiran", kazao je Mustafa.

Američki ambasador Greg Delawie poručio je kosovskim vlastima da je potrebno više rada za borbu protiv korupcije.

"Od mog dolaska ovde nisam tajno držao moje prioritete, i rekao sam da želim da radim zajedno sa vladom i građanima Kosova kako bi se ojačala vladavina zakona, unapredila regionalna bezbednost i promovisao ekonomski rast. Unapređenje u svim ovim oblastima je od suštinskog značaja za Kosovo, a kako bi ono postalo član svih institucija i euroatlanskih grupa", naglasio je američki ambasador.

Ali način na koji zvaničnici Kosova izveštavaju pred ovim Savetom, meta je kritika predstavnika civilnog društva. Petrit Zogaj iz pokreta Folj u izjavi za RSE kaže da Nacionalni savet za borbu protiv korupcije treba da bude funkcionalniji na tom polju.

"Ne treba da bude jedan savet u kojem institucije dođu i pričaju o problemima, već je potrebno da se ti probleme u savetu reše. Nažalost, institucije koje su unutar ovog zaveta i ljudi koji se nalaze u njemu, pokazuju njihovu lenjost u tom poslu", kazao je on.

XS
SM
MD
LG