Dostupni linkovi

Kosovo: Pojačane mere bezbednosti zbog napada u Parizu


Sveće za nastradale u Parizu u Prištini
Sveće za nastradale u Parizu u Prištini

Na javnim mestima na Kosovu, u javnim institucijama, diplomatskim predstavništvima, u verskim i kulturnim objektima, te i u multietničkim sredinama, povećane su mere bezbednosti, rečeno je u ponedeljak na sastanka Saveta bezbednosti Kosova kojim je predsedavao premijer Isa Mustafa. Tokom sastanka razmotrena je bezbednosna situacija u zemlji nakon terorističkih napada u Parizu.

Premijer je poručio da Kosovo mora da bude spremno da se suoči sa svim pretnjama nasilnog ekstremizma, terorizma i mrežama organizovanog kriminala.

“Kosovo je deo globalnog saveza protiv terorizma i nastavlja da igra značajnu ulogu tako što sarađuje sa SAD-om i ostalim saveznicima, a kako bi se suočili sa ovim globalnim rizikom. Bezbednosne institucije kao što su policija i obaveštajna služba rade na tom polju i imamo vidljive rezultate u istragama i hapšenjima ljudi i grupa osumnjičenih za terorizam i kriminalne mreže”, kazao je premijer Mustafa, saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Policije Kosova i Kosovske obaveštajne službe potvrdili su da se vrše svi napori kako bi se sprečila svaka vrsta pretnji za bezbednost u zemlji.

U međuvremenu, Policija Kosova je potvrdila u ponedeljak da je u nedelju na graničnom prelazu sa Makedonijom, Đeneral Janković, uhapsila tri državljana Kosova pod sumnjom da su počinili krivično delo: organizovanje i učešće u terorističkim grupama.

„Do hapšenja je došlo zahvaljujući saradnji sa turskim vlastima, jer su osumnjičeni iz Turske bili vraćeni na Kosovo preko Makedonije“, kazao je portparol policije, Daut Hodža.

Uhapšenima je nakon ispitivanja određen 48-satni pritvor, a u sklopu istrage izvršen je i pretres na dve lokacije osumnjičenih gde su pronađeni relevantni dokazi u vezi ovog slučaja i koji će pomoći daljoj istrazi.

Na osnovu informacija iz policije, 250 Albanaca sa Kosova učestvovalo je u ratištima na Bliskom istoku, dok je preko 40 građana poginulo, ratujući na strani militanata Al-Nusre i Islamske države.

Portparol policije, Hodža, dodaje da su bezbednosni organi svesni da terorizam nije lokalnog ili regionalnog karaktera, već da je to izazov na globalnom nivou za jedan dugoročni period.

Policija Kosova poseduje informacije i o pretećem pismu upućenom na adrese nekoliko medijskih kuća, u kome se na na albanskom i engleskom jeziku preti i Kosovu. Pismo je došlo od navodne grupe „Pristalice kalifata u Albaniji“, ali autentničnost nije poznata.

„Ovaj slučaj istražuju policijski organi. Takođe je i nivo bezbednosti podignut na veći nivo a u skladu sa urađenim analizama“, kazao je Hodža.

Poznavaoci bezbednosti ocenjuju da je cilj ekstremističkih grupa da šire strah.

„Cilj ISIS-a je da putem ovakvih pretećih činova, bilo da li je to preko medija, elektronskih pisama ili javnim pretnjama, širi propagandu a da tema ekstremizma bude deo svakog javnog diskursa, u medijima, na svetskim samitima, ili deo svakodnevnog života običnih građana. Njihov glavni cilj je ulivanje straha“, kazao je Skender Perteši iz Centra za bezbednosne studije.

U svakom slučaju, dodaje on, rizik od ekstremizma i terorizma ne isključuje Kosovo, bez obzira što su, kako se prenosi, potencijalne mete zapadne zemlje koje imaju uticaja na međunarodne odnose. Na Kosovu je ipak potrebna bolja institucionalna koordinacija između Kosovske obaveštajne službe, tužilaštva i policije.

“Takođe je bitno da se ojača kontrola na granicama, naročito granični prelazi sa Makedonijom, ali i sa Albanijom i Srbijom. Potrebna je dodatna kontrola i na aerodromu u Prištini. Ono što se traži jeste da se sve osobe koje se vrate sa ratišta iz Sirije i Iraka dobro prate. Potrebna je i veća saradnja sa Islamskom zajednicom Kosova”, smatra Parteši.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, proglasila je inače nedelju, 15. novembar danom žalosti, dok je predsedništvo Skupštine sastanak u ponedeljak otpočelo u podne, minutom ćutnje.

XS
SM
MD
LG