Dostupni linkovi

Kosovo: Protesti i negodovanja zbog ministra Jablanovića


Protest protiv izjava ministra Aleksandra Jablanovića
Protest protiv izjava ministra Aleksandra Jablanovića

Na Kosovu iz dana u dan raste nezadovoljstvo prema novom srpskom ministru u Vladi Kosova, Aleksandru Jablanoviću.

Sve je krenulo na Božić, kada su aktivisti pokreta Samoopredeljenje i članovi nevladine organizacije „Pozivi majke“ onemogućili raseljenim Srbima iz Đakovice da posete crkvu u tom gradu na Badnji dan.

Kasnije iste večeri u Zočištu, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Jablanović, koji je bio u autobusu sa raseljenim Srbima, one koji su sprečili prolazak autobusa nazvao je „divljacima“.

„Ovo je jedan veliki praznik, jedna velika svetinja, i divljaci kakvi su danas u Đakovici pokvarili praznik ljudima koji su došli na svoja spaljena ognjišta neće služiti nikome“, kazao je Jablanović u Zočištu.

Na to su odmah krenule reakcije. Najpre podsetimo da je najveći broj nestalih tokom rata na Kosovu upravo iz Đakovice.

U saopštenju opštine ovog grada ističe se da uvredljive izjave prema građanima Đakovice nemaju veze sa stvarnošću koja je stvorena na Kosovu, a još manje ministar „koji nije zainteresovan da doprinese miru i poboljšanju odnosa.“

"Da ga je to interesovalo Jablanović bi došao u Đakovicu i video bi najveću grobnicu u Republici Kosovo i bolje bi se upoznao sa realnošću u opštini Đakovica", navodi se u saopštenju.

U međjuvremenu, Jablanović se putem medija obrazložio da nije sve građane Đakovice nazvao divljacima, već samo nekoliko osoba koje su gađjale kamenicama autobuse, te i to da nije imao informacije o stradalima u Đakovici.

Nakon toga, 10. januara je organizovan protest u Đakovici sa kojeg je zatraženo ostavka Jablanovića.

Par dana kasnije, Jablanović je za kosovske medije izjavio da nikada nije čuo da se na Kosovu desio masakr, te da su kosovske žrtve žrtve NATO bombardovanja. Njemu se zamera i zato što neretko koristi termin ’Kosovo i Metohija’, koji je inače neprihvatljiv za kosovske institucije.

Uz parole ’Kosovo nije Metohija, Kosovo nije Srbije, Kosovo je Republika’, te i uz fotografija masakriranih tokom rata uz natpis „’Mali’ Jablanoviću ovo je masakr koji je počinila država Srbija, ne zaboravi“ oko 30-tak građjana protestvovalo je i u četvrtak ispred Jablanovićevog ministarstva.

Arian Janova, jedan od organizatora, kazao da je cilj ovog okupljanja bio da se Jablanoviću uz fotografije pokaže masakr počinjen na Kosovu.

Verujem da se Jablanović danas neće osećati dobro kada bude video ovo, pošto je rekao da ne zna o masakru. Neće se osećati dobro danas, ni na 16. godišnjici od masakra u Račku. Kosovo nije Metohija i Kosovo je Republika. Mi ovim putem tražimo od premijera Mustafe njegovu smenu, jer je uvredio naše majke iz Đakovice, a time i celu našu istoriju i naš doprinos“, kazao je on.

Povodom ovog protesta, Jablanović je u izjavi za RSE kazao da podržava mirne i demokratske proteste građjana, bez obzira što su neki od tih protesta upereni protiv njega.

„U 21. veku, u jednom demokratskom društvu kakvom jesmo i kakvom težimo da budemo još na bolji način, svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo i neslaganje, pogotovo ukoliko to radi na način koji ne ometa druge u svom poslu i radu. Današnji protest nije ni na koji način ometao rad službenika u Ministarstvu za zajednice i povratak, niti moj lični rad. Mi smo za jasno iskazivanje svojih stavova i na taj način ukoliko ne vređjaju prava i slobode drugih“.

RSE: Da li smatrate opravdanim ove proteste nakon one vaše izjave u Zočištu?

Jablanović: To ne bih da komentarišem više.

Analitičar Imer Mushkolaj kaže da uvredljive izjave Jablanovića na račun porodica nestalih osoba iz okoline Đakovice dovoljne da ga premijer Isa Mustafa razreši. Time bi se pokazala i ozbiljnost vlade kao i čoveka na čelu, ali, dodaje Mushkolaj, Mustafa u vezi toga ništa ne poduzima.

„Ministar Jablanović je odlučio i da uvredi građjane Kosova, upotrebljujući fasističke nazive, a pri tom da ne oseća grižu savesti za ono što je rekao, te niti traži izvinjenje za tako nešto. U situaciji smo gde ministri jednog političkog subjekta radije polažu računa premijeru Srbije nego što to rade premijeru Kosova. Ovo je i ostaće problematično“, kazao je Mushkolaj.

Novi protesti Udruženja porodica nestalih najavljeni su za 17. januar.

XS
SM
MD
LG