Dostupni linkovi

Specijalni sud je zakonska obaveza kosovskih vlasti


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Poslanici Skupštine Kosova na sednici o Specijalnom sudu, nisu usvojili preporuke pokreta Samoopredeljenja, na osnovu kojih se zahteva prekid rada institucija na formiranju Specijalnog suda, kao i pokretanje inicijative za izradu zakonskog okvira za formiranje domaćih, pravosudnih organa za ratne zločine.

U međuvremenu, vladajuća Demokratska partija Kosova je u toku sednice, hitnim postupkom predložila rezoluciju za uspostavljanje pravde za genocid i ratne zločine počinjene od Srbije nad kosovskim narodom, za prouzrokovanu ratnu štetu nad narodom i imovinom, i za rasvetljavanje sudbine nestalih. Medjutim, zbog nedostatka kvoruma, glasanje za ovu rezoluciju je odloženo za sledeću redovnu sednicu.

Na zahtev pokreta Samoopredeljenje, u Skupštini Kosova u petak je održana interpelacija na kojoj je premijer Isa Mustafa odgovarao na poslanička pitanja o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Pokret Samoopredeljenje protivi se formiranju Specijalnog suda, jer kako kažu iz ovog pokreta, ovaj sud kalja borbu OVK-a.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Gljauk Konjufca kazao je da se formiranjem Specijalnog suda ugrožava integritet autonomije pravosudnog sistema Kosova na nekoliko nivoa.

„Na nivou osnovnog suda, sistem se paralelizuje, kao i na nivou apelacionog, vrhovnog, ustavnog suda, kao i na nivou sistema ombudmena. U svim ovim oblastima formira se institucionalni paralelizam. U smislu državnog suvereniteta, Specijalni sud je jedan veliki korak nazad u procesu izgradnje države sedam godina od proglašsenja nezavisnosti“, kazao je Konjufca.

On je dodao da je Specijalni sud problematičan i neprihvatljiv najpre zbog razumevanja istorijske istine, zbog nacionalnih interesa Kosova. On je kazao da je formiranje suda samo za Albance iskrivljivanje istorije, zato što je rat na Kosovu bio pravedan, a Srbija je ta koja je bila nepravedna.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, međutim, kazao da vlada Kosova sprovodi zakonske i ustavne obaveze koje je dobila od poslanika Skupštine Kosova, aludirajući na prošlogodišnje usvajanje Zakona o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU kojim se predviđa formiranje specijalnog suda za ratne zločine.

„Prema tome, Vlada veruje da formiranje posebnih komora suda i tužilaštva ne ugrožava ustavnu nezavisnost pravosuđa. Nacrti ustavnih amandmana u proceduri su u Predsedništvu Skupštine i biće prosleđeni Ustavnom sudu kako bi dobili mišljenje o usklađenosti amandmana sa Ustavom", kazao je Mustafa.

On je dodao da su zakonsku infrastrukturu o osnivanju posebnih komora suda i tužilaštva izradili domaći i međunarodni stručnjaci, te naveo da je osigurano da svi postupci budu u skladu sa standardima razvijenih država.

Mustafa je rekao i da će posebne komore suda tretirati rezultate nezavisne istrage specijalnog istražnog tima kojeg je predvodio američki tužioc Williamson, ali da Vlada nema informacije o broju slučajeva, kao ni o pojedincima koji mogu biti predmet postupaka pred ovim sudom.

„Vlada smatra da se ni u kojem slučaju neće suditi o borbi OVK-a, koja je branila kućni prag od srpskih vojnih i paramilitarnih snaga. Mi verujemo u čistoću borbe OVK-a, tako da se dovođenje pojedinaca koji su eventualno uradili zločine tokom ili nakon rata ne mogu povezati sa čistom, oslobodilačkom, borbom Kosova“, dodao je on.

Mustafa je potvrdio da se radi o sudu koji će imati dve komore, jedna na Kosovu, druga u nekoj od država EU, dok će se suđenja i izdržavanja kazni provoditi van Kosova.

On je podsetio da, s obzirom da je Rezolucija 12 44 još uvek na snazi, odluku o osnivanju suda takođe može da donese i Savet bezbednosti UN-a.

Tokom rasprave, sve opozicione stranke usprotivile su se formiranju specijalnog suda, kao i pojedini poslanici vladajuće DPK, koji su kazali da je sud usmeren protiv borbe OVK-a.

Poslanici iz Srpske liste nisu prisustvovali sednici u petak.

XS
SM
MD
LG