Ponedjeljak, 30. mart/ožujak 2015, 16:10 CET

Kosovo

Kosovo u Novoj: Kućne proslave i pesimizam mladih

Praznična dekoracija na ulicama Prištine
Praznična dekoracija na ulicama Prištine

Multimedija

Većina građana je i ovu 2013. godinu dočekalo u krugu porodice, što je sve popularnije na Kosovu.

Provod van kuće rezervisan je za drugu ili treću noć a na to, kažu, utiču i visoke cene u hotelima ili restoranima. Za doček Nove cene su se kretale od 70 do 100 evra, dok je ta suma upola manja za drugu ili treću noć. 
 
“Kao i svi Albanci, cela porodica je bila na okupu, ostali smo do kasno i to je to”, “Stari se uglavnom odlučuju za kućni ambijent, mladi izađu posle ponoći. Mi ponešto pojedemo, popijemo, zovemo bližnje i tako je uglavnom svake godine”, kažu građani Prištine. 
 
Za razliku od prošlih godina kada je opština Priština organizovala koncert za doček, ove godine ga nije bilo, ali je održan niz kulturno zabavnih manifestacija za decu i odrasle. Na trgu Majke Tereze postavljena je bina na kojoj su DJ-evi puštali muziku. 
 
Grad je kao i ranijih godina okićen, a u centru trga je postavljena i novogodišnja jelka.
 
Međutim, kao i po običaju, veliki broj vatrometa i petardi obeležili su poslednje i prve minute 2012. i 2013. godine. Nadležni organi su međutim upozorili na oprez prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, ali do sad ni policija ni klinički centar nisu javili da li je bilo povređenih tokom prošle noći. 
 
Iz Policije Kosova su međutim javili da je na severu Mitrovice došlo do tuče, u koju je bilo uključeno 12 lica, i da je jedna osoba uhapšena. 
 
Ove godine veliki broj Kosovara je doputovao iz inostranstva kako bi Novu godinu proveo sa svojim porodicima. 

Jasan evropski put Kosova
 
Novu godinu je građanima Kosova među prvima čestitala predsednica Atifete Jahjaga, poželivši im zdravlje, sreću i uspeh. Ona je tom prilikom podsetila da je u 2012. Kosovo okončalo nadgledanu nezavisnost i da je preuzelo punu odgovornost za samoupravljanje. 
 
Ona je istakla da je Kosovo važan faktor mira i stabilnosti u regionu i da gradi dobrosusedske odnose. 
 
“Evropski put Kosova je jasan i uspešno će se okončati jer su institucije i građani Kosova opredeljeni za ispunjavanje svih uslova i za obavljanje svih reformi na tom putu”, kazala je Jahjaga. 
 
Mladi na Kosovu su pesimisti kada su u pitanju očekivanja od 2013. Nova radna mesta, liberalizacija viza, kvalitetno obrazovanje su jedne te iste želje koje se ponavljaju iz godine u godinu. 
 
Aulona Vitia, učenica srednje škole, poželela je da država više vodi računa o mladima. 
 
“Veoma sam pesimistična i ne verujem da će se išta postići u ovoj godini. Želim više mogućnosti za nas mlade, da se unapredimo, bilo da je reč o studijama ili nečem drugom, da nam se pomogne stipendijama. Slobodno kretanje je takođe od izuzetne važnosti za nas mlade”, kazala je Vitia. 
 
Prevaren od strane vlasti Kosova, a naročito obrazovanih institucija oseća se Muhamet Krasniqi
 
“U 2013. očekujem da završim akademsku godinu. A od institucija Kosova ne očekujem ništa. Veoma sam razočaran. Ne očekujem promene”, kaže Muhamet. 

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: P. A.
05.01.2013 14:47
E moj Muhamete (Krasnici). Ti si samo jedan u nizu stotina hiljada prevarenih (i ja sam, i ja), kojima je obecano med i mlijeko samo da se osamostalimo. Samo da dobijemo granicu, carinu, zastavu i himnu. A ako moze i da se takmicimo odvojeno u Fifi, jos bolje! I? Gdje su med i mlijeko? Pa kod politicke elite, naravno. U "staroj, ruznoj i smrdljivoj" Jugoslaviji ni Taci, ni Milosevic, ni Milo ne bi bili nista vise od lopova, bankara i partijskog sekretara u Niksicu (respektativno). Ovako su sad svi oni (naravno zivi, mada ako su mrtvi, porodica se gosti) enormno, bezobrazno bogati, zemlja opustosena, ljudi osiromaseni i bez buducnosti. Sto je najgore, tu kod vas jos nije recena poslednja rijec, pa ce agonija jos da se produzi, a pomenuti ce skupiti jos koji milion eura. Mladi Crnogorac, mladi Hrvat, bas kao i ti, jedva cekaju da napuste novu drzavu??!! Zar nije to malo cinicno? Tek dobili novu drzavu, mezimca, a vec valja bjezati??
Dok sam radio u Beogradu, znao sam dosta Krasnicija. Skroman, posten, odan narod. Ali to su bila druga vremena.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.