Dostupni linkovi

Lažne patriote krale na izgradnji bolnica i kuća za raseljene na Kosovu


Jedan od protesta protiv nezavisnosti Kosova u Beogradu 2013.
Jedan od protesta protiv nezavisnosti Kosova u Beogradu 2013.
Veliki deo od skoro tri milijarde evra koje su do pre dve godine iz budžeta Srbije otišle na Kosovo opljačkan je kroz razne malverzacije, pokazuje izveštaj Anketnog odbora Skupštine Srbije. Ovo parlamentarno telo nekoliko meseci istraživalo je trošenje državnog novca na Kosovu nakon čega je zbog sumnji u pljačku u nekoliko velikih slučajeva zatražilo hitnu istragu.

Anketni odbor za utvrđivanje činjenica o načinu trošenja sredstava budžeta Srbije na teritoriji Kosova ispitao je kuda i kako je išao novac građana od 2000. do 2012. godine i došao do zaključka da je na Kosovu potrošeno 2,84 milijarde evra (229.402.814.198 dinara), i da su milioni utrošeni nenamenski.

Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora, rekao je da je izveštaj dobra polazna tačka da bi se došlo do pljačkaša državnih para.

„Do onih koji su se bezobrazno obogatili od para namenjenih Kosovu i Metohiji, pa sada protivzakonito stečena sredstva investiraju i posluju u centralnoj Srbiji. Kao i do onih, neretko viđenih patriota, koji su ostali na Kosovu i Metohiji, a koji su moć i uticaj stekli na potkradanju državnih para.“

U prvom ovakvom izveštaju koji je predstavljen javnosti Srbije, u kom su obrađene najveće državne investicije na Kosovu i slučajevi koje su Beogradu prijavili tamošnji građani, navodi se da su zloupotrebe najčešće činjene pri izgradnji infrastukture, otkupu kuća za raseljene Srbe, u zdravstvu i školstvu. Mnogi objekti ostali su nedovršeni ili nisu uopšte izgrađeni, iako je novac potrošen.

Jedna od najvećih zoupotreba, kaže Momir Stojanović, bila je prilikom sanacije posledica zemljotresa koji se dogodio 2002. u kosovsko-pomoravskom okrugu.

Kroz nerealne prekategorizacije oštećenih kuća, izgradnju novih objekata građanima koji nisu pretrpeli štete, izgradnju objekata građanima koji ne žive na teritoriji Kosova i Metohije... Čak je precenjivana i cena građevinskog materijala.“


Zoran Ostojić
Zoran Ostojić
Za te potrebe iz državne kase otišlo je oko milijardu dinara, dok izvođači radova od vlade u Beogradu potražuju još 600 miliona. U izveštaju se navodi nekoliko lokalnih građevinskih firmi, koje su podizvođače plaćale 220 nemačkih maraka po izgrađenom kvadratu a naplaćivale 345, i funkcionera Koordinacionog centra za KiM i Kosovsko-pomoravskog okruga koje anketni odbor sumnjiči za pljačku, ali u tom materijalu nema imena sa viših instanci republičkog nivoa koja su mogla da omoguće nelegalne poslove.

Pojedini poslanici, među kojima i Zoran Ostojić, skrenuli su pažnju da je ovim izveštajem otkriven samo vrh ledenog brega pustošenja budžeta.

“U izveštaju nema ni N od šverca nafte. A tu se zarađivao veliki novac. Ne vidim zašto se detaljno nije istražio taj period velike pljačke i kriminala.”

Za kvadrat u izgradnji kod Zvečana 1.365 evra

Anketni odbor utvrdio je da je iz državne kase za potrebe na Kosovu dnevno išlo 54 miliona dinara, ili na mesečnom nivou 1,6 milijardi, kao i da je najviše trošeno 2008, 2011. i 2012. godine. Kao primer zloupotreba navedena je i kupovina 30 kuća i stanova za kadrove i interno raseljene u severnoj Kosovskoj Mitrovici na koju je od 2002. do 2004. potrošeno pet miliona evra, dok je od 2005. do 2012. za 107 nekretnina izdvojeno 9,93 milona.

I pored zaključaka koje je anketni odbor predstavio „crno na belo“ neki poslanici bili su sumnjičavi.

Marko Jakšić izveštaj je nazvao „političkom harangom“.

Da se jednostavno pokaže i prikaže da Srbi ne mogu da budu patriote, već da budu samo lopovi. I zato se krenulo sa tolikom pričom o pljački novca za Kosovo.“

Međutim, u dokumentu Anketnog odbora navode se brojne malverzacije koje su se, najvećim delom pod maskom patriotizma, dešavale od 2000. pa se tako govori i o slučajevima u kojima su građeni putevi koji su kraći i uži od projektovanih, ali i navodi i drastičan primer nikada izgrađenog naselja od 8.000 kvadrata za izbeglice u Kosovskoj Mitrovici. Tek treba da se utvrdi na šta je, osim na izlivanje betonske ploče, potrošeno više od 6,5 milona evra.

Momir Stojanović pozvao je Vladu Srbije da hitno reaguje.

“Da nadležni državni organi preduzmu neophodne mere krivične i disciplinske odgovornosti, kao i neophodne kadrovske i organizacione mere.”

Među megalomanskim projektima i promašenim investicijama na Kosovu, plaćenim novcem građana, je i gradnja centra za zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama u selu Žaže kod Zvečana. Gradnja tog objekta na više od pet hiljada kvadrata počela je pre jedanaest godina. Za kvadrat u izgradnji plaćano je neverovatnih 1.365 evra.
XS
SM
MD
LG