Dostupni linkovi

Kosovski stručnjaci: Opasnost od formiranja balkanskog ISIS-a


Jedno od hapšenja osumnjičenih za regrutovanje na ratišta u Irak i Siriju, Priština, avgust 2014
Jedno od hapšenja osumnjičenih za regrutovanje na ratišta u Irak i Siriju, Priština, avgust 2014

Poznavaoci bezbednosnih pitanja na Kosovu i predstavnici institucija ocenjuju da militantna grupa "Islamska država" može da upotrebi motive na Balkanu kako bi formirala tzv. balkanski ISIS. Stručnjaci kritikuju Vladu Kosova zbog nedostatka nacionalne strategije za borbu protiv terorizma, dok vlasti obećavaju da će biti spremna za usvajanje za dve nedelje.

Ekstremistički i teroristički pokreti koji se baziraju na verske interpretacije mogu iskoristiti balkanske motive, uključujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke grupe, ocenjuju stručnjaci.

Burim Ramadani, bivši poslanik u Skupštini Kosova, govoreći o riziku od nasilnog ekstremizma, radikalizma i teorrizma, navodi da militantna grupa "Islamska država" može iskoristiti međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.

„ISIS i ostale organizacije koje funkcionišu pod njim mogu iskoristiti ovu situaciju i tako kreirati, uslovno rečeno, balkanski ISIS. Balkan je sam po sebi podeljen, postoje međuetničke i političke tenzije i međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu“, navodi Ramadani.

On dodaje da su države Zapadnog Balkana krhke, sa vlastima koje imaju i autokratske elemente, bez konsolidovane demokratije, ekonomskog razvoja i sa slabim kvalitetom obrazovanog sistema.

Slično mišljenje ima i Nuredin Ibiši, član skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, navodeći da militantna grupa može da iskoristi trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.

„Smatram da se oni mogu infiltrirani i stvoriti svoj sistem“, naglašava Ibiši.

U poslednjem izveštaju Stejt Departmenta o borbi protiv terorizma u svetu tokom 2014. Kosovo je ocenjeno kao država sa rastućim pretnjama od islamskog ekstremizma.

Skupština je nedavno usvojila zakon koji sankcioniše sve oni koji su učestvovali ili organizovali učešće na stranim ratištima.

Istovremeno, vladini zvaničnici poručuju da rade na Nacionalnoj strategiji za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji dovode do terorizma, potvrdio je predsedavajući te radne grupe Edon Myftari.

„Cilj je da se obuhvati ceo spektar, bilo da se radi o državnim institucijama, o verskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima, i mnogim drugim, koji bi doprineli njenoj implementaciji onda kada se strategija usvoji. Sad smo u završnoj fazi i za dve nedelje ona će se naći pred Vladom, pošto je razmotri Savet bezbednosti Kosova“, naveo je on.

Bivši poslanik, Ramadani, smatra da je ova strategija ipak zakasnela, te da je to dovelo sada do velike zabrinutosti u zemlji po ovom pitanju.

Inače, oko 300 osoba sa Kosova bilo je uključeno u rat u Siriji ili Iraku.

XS
SM
MD
LG