Dostupni linkovi

Kraj izvođenja dokaza, završne riječi u rujnu


Radovan Karadžić u Haškom tribunalu, ilustrativna fotografija
Radovan Karadžić u Haškom tribunalu, ilustrativna fotografija
Nakon više od četiri godine, završeno je izvođenje dokaza na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Suci su odbacili zahtjev tužiteljstva za otvaranjem dokaznog postupka u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica, obrazloženjem kako bi se trajanje suđenja nepotrebno odužilo upravo u njegovoj završnoj fazi. To je ujedno bila i zadnja odluka u vezi dokaznog postupka, čime je stvorena pretpostavka za zakazivanje završnih riječi u postupku – za 29.rujna ove godine.

Dokazi o Tomašici vezani su uz optužbe za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina na početku rata 1992.godine, za što Karadžić odgovara po zapovjednoj odgovornosti, kao i za genocid u Srebrenici 1995., teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Još početkom ovog mjeseca nije se nazirao kraj dokaznog postupka na suđenju Karadžiću, budući da su s izvođenjem dokaza željeli nastaviti - i optuženi i haško tužiteljstvo. Grobnica Tomašica je otkrivena za vrijeme suđenja, no haški suci su zaključili da je tužiteljstvo trebalo ranije nagovijestiti izvođenje dokaza o tom lokalitetu, ustvrdivši da su pojedine eshumacije tamo počele još 2001.godine.
Nakon odbacivanja zahtjeva optužbe za otvaranjem dokaznog postupka u vezi Tomašice i još nekih zločina koje je Karadžić osporavao – izvođenje dokaza je službeno zaključeno.

„Iznošenje dokaza obrane će zvanično biti okončano tek nakon što Raspravno vijeće riješi sve preostale zahtjeve koji se odnose na dokaze.“, izjavila je glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska.

Osim odbacivanja zahtjeva tužiteljstva za otvaranjem postupka, i dokazni postupak Karadžićeve obrane - završio je prije očekivanog. Na kraju izvođenja dokaza obrane predviđeno je višednevno svjedočenje optuženog Karadžića koji je tijekom suđenja najavljivao – kako će izložiti u narativnoj formi svoj pogled na rat i 11 točaka optužnice.

„Jedva čekam da svjedočim, vjerujte.“, rekao je potkraj izvođenja dokaza.

No optuženi je odustao od svog iskaza u zadnji čas kao zadnji, 239.po redu najavljeni svjedok obrane. Karadžić je odustao neposredno nakon što je sudsko vijeće odobrilo zahtjev tužiteljstva – da prilikom svjedočenja, optuženog ispituje njegov pravni savjetnik Peter Robinson, umjesto da ga se pusti da priča - bez prekida i usmjeravanja.

„Uštediti ćemo vrijeme. Ja odlučujem da ne svjedočim.“, obavijestio je ukratko suce.
Karadžić će i tako iznesti svoje teze obrane u završnim riječima u postupku. Tek nakon njih, tročlano Raspravno vijeće će se povući kako bi donijelo prvostupanjsku odluku u suđenju koje traje od kraja 2009.godine, a koje je po ocjeni obiju strana u postupku – jedno od najsloženijih ikad održanih na Haškom sudu.

Prema dosadašnjoj praksi, prvostupanjska presuda može se očekivati polovicom 2015.godine, a u slučaji žalbi strana u postupku, pokrenuti će se i žalbeni postupak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG