Dostupni linkovi

Kreće izvođenje dokaza optužbe o Tomašici


Ratko Mladić u sudnici Haškog suda
Ratko Mladić u sudnici Haškog suda

Nakon jednomjesečne pauze, u ponedjeljak (22. lipnja) nastavit će se haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću - ponovnim otvaranjem dokaznog postupka haške optužbe kojoj je dozvoljeno dodatno izvođenje dokaza o masovnoj grobnici Tomašica, pronađenoj 2013. godine.

U njoj je do sada pronađeno više stotina leševa Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, a dokaze o tom zločinu tužiteljstvo će iskoristiti kako bi poduprijelo optužbe o progonu i genocidu nad Bošnjacima i bosanskim Hrvatima 1992.godine u općinama na koje su vlasti bosanskih Srba polagale pravo.

Suci nisu dozvolili ponovno otvaranje procesa optužbe u vezi Tomašice na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, no to su kasnije dozvolili na suđenju njegovom zapovjedniku vojske - generalu Mladiću - ocijenivši da su dokazi bolje kompletirani i spremni za izvođenje.​

U odluci o ponovnom otvaranju procesa suci su napomenuli kako su "svježi dokazi" o masovnoj grobnici - pokazatelj organiziranog i rasprostranjenog ubijanja nesrpskih građana u Prijedoru. Najviše svjedoka optužbe o prijedorskim zločinima do sada su govorili o logorima kao elementu progona, kojima je prema logorašima upravljala Vojska Republike Srpske.

U logorima su zatočenici svakodnevno ubijani, ponekad čak i masovno, kao u Keratermu, a potom pokapani u masovne grobnice. Optužba tereti generala Mladića po zapovjednoj odgovornosti za Tomašicu, tvrdeći da je imao svijest o tom zločinu jer je u svoj ratni dnevnik unio brojku od oko 5.000 prijedorskih građana koji su tamo pokopani.

Prebacivanje odgovornosti

S druge strane Mladićeva obrana relativizirala je zločine i logore prikazujući kako su ih radile i druge zaraćene strane. Jedna od teza obrane bila je i da se Hrvate i Bošnjake zatočavalo u logore jer ih se željelo zaštititi od snaga van kontrole. Svjedoci obrane, pogotovo bivši oficiri VRS-a koji su do sada svjedočili – prebacivali su i odgovornost za osnivanje i upravljanje logorima na policiju bosanskih Srba, odnosno na civilne vlasti.

U svom dokaznom procesu haška optužba je već ispitala 164 svjedoka, a u vezi Tomašice svjedočiti će ih još 13. Među njima su stručnjaci koji će predočiti izvještaje o analizi DNA žrtava, nalazima u grobnici, autopsijama i ostalim istragama.

Također, tužiteljstvo će izvesti i svjedoke o događajima 1992.godine, uključujući bivše zaposlenike rudnika Ljubija i preživjele žrtve zločina. Nakon izvođenja dokaza optužbe o Tomašici, suđenje generalu Mladiću - za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastavit će se izvođenjem dokaza obrane, koja je do sada ispitala preko polovice svjedoka od ukupno njih 300 planiranih.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG