Dostupni linkovi

Majdanpek i dalje čeka struju


Majdanpek
Majdanpek

Struja u Majdanpeku u sredu uveče nakratko se vratila, a zatim je ponovo došlo do prekida u snabdevanju. U gradu već tri dana nema struje, vode i grejanja i situacija je postala veoma kritična.

Škole i obdaništa u Majdanpeku od utorka ne rade, ali su za Dom zdravlja i bolnicu obezbeđeni agregati tako da se oni zagrevaju na električnu energiju i pacijenti nisu ugroženi.

Zbog prekida snabdevanja električnom energijom prekinuta je proizvodnja u Rudniku bakra Majdanpek, a rudnik se nalazi u stanju pripravnosti, zbog opasnosti od težih havarija na postrojenjima.

Ovaj rudarski grad u istočnoj Srbiji sa oko 20.000 stanovnika već tri dana, pored struje, nema ni vodu i grejanje.

Dejan Škorić, pomoćnik predsednika Opštine kaže za Radio Slobodna Evropa da su građani ostali bez elementarnih uslova za život.

“Situacija je alarmantna jer već tri dana nema struje, grejanja i vode. Pored smrzavanja građana, sada imaju i problem sa higijenom jer možete zamisliti kakvo je stanje u višespratnicama u kojima stanari tri dana nemaju vodu. Pogotovu što je Majdanpek grad sa velikim brojem višespratnih zgrada”, ističe Škorić.

U sredu je u ovom gradu održana sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj se odlučivalo o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele opštine i evakuaciji najugroženijih građana, ali je dogovoreno da se sa tom merom sačeka jer su predstavnici grada dobili uveravanje Elektroprivrede Srbije da će tokom popodneva otkloniti kvarove na dalekovodu i obezbediti snabdevanje strujom.

To se još uvek nije dogodilo pa će najverovatnije biti održana nova sednica Štaba za vanredne situacije sa istim dnevnim redom.

Škorić kaže da se u Majdanpeku s nestrpljenjem očekuje dolazak struje, a lokalna komunalna preduzeća vrše pripreme za ponovno uključivanje vode i grejanja.

“Pokušavamo da toplanu pripremimo za dolazak struje pošto će verovatno trebati oko 12 časova od dolaska struje do ponovnog pokretanja sistema grejanja u gradu. Trudimo se, da tamo gde možemo sprečimo zamrzavanje cevi toplovoda i vodovoda jer niko ne zna šta se ovih dana dešavalo sa mrežom koja nije funkcionisala, a temperature su bile ispod nula stepeni. Moguće je da su pojedine cevi zamrzle ili popucale”, kaže naš sagovornik.

Škole i obdaništa u Majdanpeku od utorka ne rade, ali su za Dom zdravlja i bolnicu obezbeđeni agregati tako da se oni zagrevaju na električnu energiju i pacijenti nisu ugroženi.

Obezbedili smo agregate tako da Bolnica i Dom zdravlja funkcionišu kao u normalnim uslovima, jer imaju električnu energiju i grejanje na struju", navodi Škorić.

Snabdevanje ovog grada, koji je već nekoliko dana okovan ledom, je relativno dobro. U prodavnicama ima dovoljno konzervirane hrane i vode, ali građani imaju problem nedostatka novca.

“Problem je što građani nemaju novca kod sebe, jer bankomati i banke ne rade zbog nestanka struje i interneta, pa građani ne mogu da podignu novac, kaže pomoćnik predsednika opštine."

Zbog prekida snabdevanja električnom energijom prekinuta je proizvodnja u Rudniku bakra Majdanpek, a portparolka Gorica Tončev-Vasilić kaže da je rudnik u stanju pripravnosti, zbog opasnosti od težih havarija na postrojenjima.

“Situacija je veoma teška u rudniku bakra Majdanpek gde zaposleni vode grčevitu borbu sa vremenskim neprilikama kako bi sačuvali postrojenja i sprečili veće havarije, budući da je prekid u snabdevanju strujom označio i prekid proizvodnje”, kaže za naš program, Tončev-Vasilić

U ponedeljak popodne velike količine leda pokidale su kablove dalekovoda i prekinule napajanje elektičnom energijom sve tri trafostanice u Majdampeku.

Prema informacijama sa terena na skidanju leda sa dalekovoda i povezivanju pokidanih električnih kablova danonoćno radi oko 200 radnika Elektroprivrede Srbije, ali im niske temperature i povremene padavine znatno otežavaju posao.

XS
SM
MD
LG