Dostupni linkovi

Krivokapićevo 'ne' opoziciji usložnilo političku križaljku


Ranko Krivokapić i Miodrag Lekić
Ranko Krivokapić i Miodrag Lekić

Iako je odgovor Socjaldemokratske partije (SDP) na inicijativu za formiranje prelazne vlade bio očekivan, formalno 'ne' koje je u ponedjeljak došlo iz te partije dodatno je iskomplikovalo političku situaciju u Crnoj Gori. Kako će se to odraziti na opoziciju a kako na uzdrmanu vladajuću koaliciju?

Iako je lider SDP-a Ranko Krivokapić još u susret pregovorima o prelaznoj vladi kazao da ta inicijativa u godini NATO-a za njegovu partiju nije prioritet, formalno 'ne' koje je u ponedjeljak saopštila njegova partija naišlo je na lavinu negativnih komentara opozicije.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da je ta partija odbijanjem prelazne vlade prihvatila dalje služenje Demokratskoj partiji socijalista i nastavila agoniju zemlje vođene neznanjem i korupcijom, a pojedinci iz Fronta su iskoristili trenutak da se vrate na priču o masovnim protestima, oko kojih je lider tog subjekta od starta suzdržan.

Kako će oštre reakcije na odgovor SDP-a, koji je od starta očekivan, uticati na dalji razvoj situacije pitali smo bivšeg političara, danas advokata Dragana Šoća.

„Pa ja mislim da je svakome ko realno politički razmišlja bilo jasno da SDP to neće prihvatiti i ne vjerujem da je to bilo koga ozbiljnog iznenadilo. Šta se sada dešava? SDP je još čvršće u zagrljaju DPS, još su više izgubili političku autonomiju, jer niko više neće povjerovati u političke prijetnje i kritike prema DPS-u“, smatra Šoć.

Dragiša Janjušević
Dragiša Janjušević

Dragiša Janjušević, politički analitičar blizak Demokratskom frontu, slaže se da je odgovor SDP-a bio sasvim očekivan. On dodaje da dizanje tenzije oko priče o prelaznoj vladi opoziciju uvodi u novi krizni period jer svoje djelovanje već duže vrijeme svodi na čekanje manje vladajuće stranke da promijeni kurs.

„Tako da je opozicija u jednoj veoma nezavidnoj situaciji jer su potrošeni mnogi jaki motivi i prilike – počev od predsjedničkih, lokalnih izbora, sada sa pričom oko prelazne vlade“, ocjenjuje Janjušević.

Obesmišljena inicijativa

Dragan Šoć smatra da je priča o prelaznoj vladi u prvi plan stavila razlike u opoziciji. A te su razlike, vjeruje on, obesmislile tu inicijativu.

„Pogotovo u DF-u gdje je maltene Lekić kao glavni pregovarač bio pod udarom Medojevića i Mandića koji su slali poruke da ne vjeruju u tu priču, da će ih SDP iznevjeriti. To se pokazalo kao tačno, ali u nekim pregovorima davati takve izjave dok vaš lider pregovara nije politički korektno, ostavjate ga bez snage. Tako da se postavljalo pitanje u ime koga Lekić uopšte nudi njima nešto“, komentariše Šoć.

I u vladajućoj koaliciji rasplamsano je nepovjerenje. Dragiša Janjušević smatra da će DPS dati sve od sebe da u narednom periodu stvari preokrene u svoju korist.

„Sigurno će DPS gledati da valorizuje ovu situaciju novonastalu tako što će vjerovatno planirati izbore tamo možda na jesen, septembar, oktobar“, navodi Janjušević.

Dragan Šoć kaže da u ovom trenutku niko ne može biti politički spokojan.

„Mislim da se DPS u ovom trenutku boji jer nije siguran da bez SDP-a može da namakne ono što mu je neophodno za apsolutnu vlast. Niko trenutno ne zna kolika je snaga SDP-a, oni tim svojim neizvjesnim potencijalom prijete. A poznato je da se prazne puške dvojica boje, i onaj koji je drži i onaj u koga je uperena. Tako da mislim da će DPS sada ići ka tome da ovaj mandat izvede sa SDP-om ali će to vrijeme dodatno iskoristiti da oslabi tu snagu, računajući da svi oni koji su podržavali SDP na neki način podržavaju DPS, ili su bliski. I da će pokušati da ih privuku sebi nudeći im sinekure“, konstatuje Šoć.

Stevo Muk iz Instituta alternativa kaže da je SDP dao odgovor koji su svi očekivali.

„U tom smislu ja sam pregovore o prelaznoj vladi vidio kao još jednu kupovinu vremena i još jedan da se u nedostatku bolje i aktivnije priče opozicije, i u susret brojnim unutrašnjim problemima, pronađe jedna tema oko koje će se politička i ukupna javnost zabavljati. Zato ja mislim da je vrijeme da opozicija poslije svih ideja o raznoraznim prelaznim vladama, protestima, bojkotima, da se okrene sebi, da vidi sa kojim kapacitetima, sa kojim subjetkima unutar najšireg opozicionog jezgra raspolaže i da pokuša da gradi nove odnose među sobom prije svega. I da onda iz toga ide ka jednoj ideji koja se čini kao neisprobana – ideji ujedinjene opozicije. Sve ostalo je priča za novine i medije, kojom se zabavlja opoziciona i ukupna javnost. A da stvar bude gora po opoziciju najviše se zabavlja vladajuća elita, odnosno DPS i Milo Đukanović lično“, smatra Muk.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG