Dostupni linkovi

Rusija upozorava na mogući građanski rat u Ukrajini


Proruski demonstranti blokiraju trg u Donjecku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Proruski demonstranti blokiraju trg u Donjecku

Ukrajinske vlasti uhapsile 70 ljudi na istoku zemlje i u Hrakovu uspjele da povrate zgradu regionalne administracije koju su okupirali proruski aktivisti. Istovremeno, Moskva upozorava Kijev da bi upotreba sile na istoku zemlje mogla dovesti do građanskog rata u zemlji, a NATO Rusiju da bi ulazak u istočni dio Ukrajine bio “istorijska greška”.

Ukrajina je povratila administrativnu zgradu u Harkovu u kojoj su u ponedeljak ruski aktivisti proglasili takozvanu “Narodnu republiku Harkov”. U akciji je povrijeđeno nekoliko policajaca, a uhapšeno 70 demonstranta. Nadaju se da će povratiti i Luhanjsk i Donjeck, gdje su takođe u ponedeljak proglasili “Narodnu republiku Donjeck” i za 11. maj zakazali referendum o statusu.

Nakon akcija ukrajinskih snaga bezbjednosti, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Danilo Lubkivski rekao je za BBC da je “situacija na istoku Ukrajine pod kontrolom ali da ostaje veoma opasna”.

Prijelazni predsjednik Ukrajine, Oleksanadar Turčinov poručio je da će oni koji su okupirali zgrade na istoku zemlje biti tretirani kao “teroristi i kriminalci” i da će biti izvedeni pred lice pravde.

“Jedan antiukrajinski plan je počeo da se operacionalizuje … prema kojem će strane trupe preći granicu i okupirati teritoriju zemlje”, ocijenio je premijer Arsenij Jacenjuk dodajući da oni “to neće dopustiti”.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, kojeg su proruski demonstranti, kako se moglo vidjeti prema ostavljenim transparentima u Harkovu, željeli poslati u zatvor obratio se građanima putem Facebooka.

“U toku je antiteroristička operacija. Gradski je centar blokiran zajedno sa metro stanicama. Ne brinite. Čim završimo opet ćemo ih otvoriti”, napisao je Avakov.

Iako najavljuju da će povratiti i administrativne zgrade u druga dva okupirana centra, ruska agencija Itar Tass citirala je zamjenika premijera Ukrajine Vitalija Jaremu koji kaže da u utorak neće biti operacija za vraćanje okupirane zgrade u Donjecku.

Kako navode, odluka je donesena nakon što se u pregovore između dvije strane uključio uticajni biznismen Rinat Ahmetov koji je iz Donjecka.

I dok su ukrajinske vlasti krenule sa antiterorističkom operacijom u pokušaju da spriječe provođenje “krimskog scenarija” na ostatak Ukrajine, Rusija prijeti. Kažu da svaka upotreba sile na proruske demonstrante u ova tri istočna ukrajinska grada može gurnuti zemlju u građanski rat.
U saopštenju ministarstva vanjskih poslova Rusije se navodi:

Pozivamo na momentalnu obustavu bilo kakvih vojnih operacija, koje sa sobom nose rizik ulaska u građanski rat“.

A kako prenosi Rojters, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je SAD da nemire na istoku Ukrajine poručujući da se situcija ne može stabilizovati „ukoliko Kijev ne prestane ignorisati interese ruskog govornog stanovništva“.

Zapad koji neprekidno upozorava na gomilanje ruskih trupa na granici s Ukajinom i danas je ponovio da su „ozbiljno zabrinuti“.

„Veoma je važno naglasiti da Rusija ne treba da se miješa u unutrašnje poslove Ukrajine.To bi bila dalja eskalacija između Rusije i Ukrajine“, kazao je ministar vanjskih poslova Britanije Vilijam Hejg.

I prvi čovjek NATO-a Anders Fogh Rasmussen ponovio je da je nelegalni ruski upad u Ukrajini najveći izazov miru u Evropi ove generacije te stoga apeluje na Rusiju da se povuče i da dodatno ne dovodi do eskalacije na istoku Ukraijine.

“Ako Rusija namjerava da interveniše dalje u Ukrajini to bi bila istorijska grešeka.To bi imalo teške posljedice za naše odnose sa Rusijom i to bi dodatno izolovalo Rusiju na međunarodnom planu”.

Rasmussen je još jednom pozvao Rusiju da povuče svoje trupe s granice sa Ukrajinom, ispuni međunarodne obaveze i počne dijalog sa Kijevom.
XS
SM
MD
LG