Dostupni linkovi

Kultura bez novca, festivali pod znakom pitanja


Palić Fest
Palić Fest

Organizatori i producenti dva subotička festivala - Palićkog filmskog i Dečijeg pozorišnog izrazili su bojazan da su oba festivala dovedena u pitanje, jer konkursi za njihovo finansiranje još nisu raspisani, zog čega nije poznat ni budžet sa kojim bi se raspolagalo, navode na Otvorenom univerzitetu, koji je producent oba festival. U pokrajinskoj vladi, pak, navode da je u skladu sa smanjenjem ukupnog budžeta i onaj za kulturu smanjen sa 315 na samo 42 miliona dinara.

Festival pozorišta za decu je odložen za septembar, zbog kašnjenja konkursa, a zbog čega tehnički nije moguće festival organizovati do maja, kada bi on se trebao održati. Za Palićki filmski festival još postoji šansa da se održi na vreme, ali nepoznanica oko sredstava koja se mogu očekivati, kako iz Republike, tako i sa pokrajinskog i gradskog nivoa, onemogućava bilo kakve aktivnosti, kaže Ilija Tatić, direktor subotičkog Otvorenog univerziteta.

“Potrebno je da se raspišu konkursi što pre kako bismo mogli početi sa aktivnostima i planiranjem. Ovako su nam vezane ruke. Mi bismo po kalendaru već trebali pregovarati oko filmova, dovođenja gostiju, kupovini karata. Ali, zbog neizvesnosti sve to čeka, a kako vreme prolazi, cena će biti sve veća“, konstatuje Tatić.

Sa druge strane, iako je izvesno da će biti manje sredstava, Ilija Tatić napominje da je teško očekivati sponzore sa strane.

„Svako ko je u kulturnim manifestacijama ovog tipa – ne govorimo o nekim muzičkim festivalima, za koje ipak postoji neko interesovanje – zna koliko je teško naći neku vrstu strateškog partnera. Prosto, našu privredu ova vrsta umetnosti ne zanima. No, uprkos najavi o manjem budžetu, mi smo rešeni da festival nastavimo da održavamo. U njega je uloženo preko 20 godina truda i rada, i dostignut je određeni nivo od kojeg se ne sme odustati. Na žalost, takav festival košta, ali mi se ipak nadamo da će oni koji odlučuju imati razumevanja šta znači ovaj festival...Prošlogodišnji budžet Palićkog filmskog festivala iznosio je oko 25 miliona, a ove godine teško će se dostići taj nivo. Zato moramo razmisliti šta će se od sadržaja festivala opstati u ovoj godini. Mada, redukovanje bilo kog dela Festivala može narušiti dve decenije stvaran i prepoznatljiv koncept. I to bi bila zaista tragedija. Festival nije značajan i poseban samo zbog filmova i gostiju, nego i po svojim pratećim sadržajima. Nalazimo se zaista pred velikom neizvesnošću“, kaže Tatić, napominjući da je mnogim gostima Festivala iz inostranstva prosto nezamislivo da se svake godine organizacija Festivala dovodi u pitanje.

„U drugim zemljama se to prosto ne dešava. Ja se iskreno nadam da će se kod nas naći dovoljno volje da se održi ono malo kulture što je ostalo. Ukoliko ne bude tako, ne vidim svrhu i poentu vere u budućnost ove zemlje“, zaključuje Tatić.

Grad je međutm raspisao konkurs za projekte kulture, ali još nije poznato koliko će se dati ovim festivalima. S obzirom na to da ni gradski budžet nije u boljoj situaciji, za očekivati je smanjenje finansija u odnosu na prošlu godinu.

U Pokrajini je situacija već izvesna – za sve kulturne projekte na teritoriji Vojvodine na raspolaganju je samo 43 miliona dinara. Prošle godine taj budžet je iznosio 31‚5 miliona, kaže pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić.

“Situacija u kulturi u Vojodini je izuzetno teška, a sve je to povezano sa činjenicom da je republika pokrajinski budžet znatno redukovala. I to se samim tim reflektovalo i na kulturu. Proporcionalno sa tim, umanjen je i ovogodišnji kulturni budžet, što će svakako uticati i na ova dva subotička festivala. Činjenica je da smo mi njih do sada u značajnoj meri podržavali - prošle godine za Palićki festival izdvojeno je oko deset miliona dinara. Bojim se da će ove godine to biti nekoliko puta manje, a to je situacija koju na žalost ne možemo da promenimo, jer para nema...Do sada su ti festivali, posebno Palićki, imali našu izuzetnu podršku, jer smo smatrali da se radi o izuzetnoj manifestaciji. Ovako kako stoje stvari, biće ugrožene i druge institucije kulture i dogadjaji na tetitoriji Vojvodine, ali o tome se moralo trebalo razmišljati ranije, kada se krojio budžet za Vojvodinu“, ocenjuje Grujić.

U takvoj situaciji moguće je, kako navodi pokrajinski sekretar, da će se mnogi tradicionalni festivali u Vojvodini naći pred gašenjem - ukoliko se ne pronađu neki drugi izvori njihovog finansiranja.

XS
SM
MD
LG