Dostupni linkovi

Kulturna baština BiH - i bosanskohercegovačka i svjetska


Sa otvaranja izložbe o kulturnoj baštini BiH u Strazburu.
Sa otvaranja izložbe o kulturnoj baštini BiH u Strazburu.

Izložba panoa Svjetskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini, koju je pripremila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, otvorena je u zgradi Vijeća Evrope u Strazburu. Povod – sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.

U Strazburu, u središtu Vijeća Evropa, institucije Bosne i Hercegovine predstavile su izložbu "Svjetsko naslijeđe u BiH“.

Prezentirana su kulturna dobra BiH na listi Svjetske kulturne baštine, kao i prirodna i kulturna dobra koja BiH namjerava kandidirati za upis na listu UNESCO-a u narednom periodu. Ljiljana Ševo iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

„Komisija je predstavila panoe sa Mostom Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i područja Starog mosta Starog grada Mostara, dakle, dva dobra koja se već nalaze na listi svjetske baštine, i panoa na kojima su predstavljeni spomenici sa tentativne liste. To su prirodno-graditeljska cjelina Jajce, Sarajevo, stećci – za koje je nominacija u toku, istorijsko urbano područje Počitelj, prirodno i urbano područje Blagaja, Blidinja, Stoca i na kraju jedno prirodno dobro, pećina Vjetrenica. Pored panoa sa fotografijama i osnovnim podacima o ovim dobrima, prezentovani su CD-ovi sa filmovima o Višegradskom mostu i Jajcu, zatim štampani materijal o spomenicima iz Bosne i Hercegovine, i fotografije i dokumentacija koji su predstavljeni svakako prenose bar dio onih univerzalnih vrijednosti zbog kojih su ovi spomenici prepoznati kao naslijeđe od svjetskog značaja, što kažemo: naše, bosanskohercegovačko, a istovremeno i svjetsko.“, rekla je Liljana Ševo.

Osim kulturnog naslijeđa prezentirana je turistička ponuda Mostara, Tuzle, Banjaluke, Prijedora i Sarajeva. Ambasador BiH pri Vijeću Evrope Almir Šahović:

„Svi ti gradovi su se predstavljali u različitim aspektima – od aspekta privrede, kulture, turizma, obrazovanja, sa ciljem popularizacije, kako Bosne i Hercegovine tako i tih gradova. Izložba je organizirana za vrijeme drugog godišnjeg plenarnog zasjedanja kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, koji se sastoji od predstavnika gradova, regiona i drugih lokalnih i regionalnih vlasti iz čitave Evrope, odnosno iz svih 47 zemalja članica Vijeća Evrope.“

Predstavljane najboljeg iz Bosne i Hercegovine u zgradi Vijeća Evrope imalo je posebnu svrhu, naglašava ambasador Šahović.

„Ovom izložbom željeli smo na jedan lijepi način i najaviti predstojeće predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope, što je možda jedan od najznačajnijih događaja za našu vanjsku politiku, a koji će početi u maju naredne godine.“

Prve večeri nakon otvaranja izložbe o bosanskohercegovačkom kulturnom dobru, bilježe se dobre reakcije stanih zvaničnika.

„Reakcije su veoma pozitivne. Na samom prijemu kojeg smo organizovali bilo je oko 400 zvanica, članovi Kongresa, članovi diplomatskog kora, ambasadori pri Vijeću Evrope, visoki zvaničnici Vijeća Evrope, tu je bila i zamjenik generalnog sekretara Vijeća Evrope gospođa Bataini, a također i istaknuti predstavnici i članovi naše dijaspore iz Strazbura i Alzaka.“, zaključuje Šahović.

XS
SM
MD
LG