Dostupni linkovi

Sebastian Kurz na Kosovu: Zajednički protiv radikalizma


Sebastian Kurz
Sebastian Kurz

Radikalne tendencije prisutne su svuda u Evropi i važno je da svi budu jedinstveni i ujedinjeni u borbi protiv ove pojave, izjavio je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurz, tokom posete Prištini.

On je kosovskim vlastima preneo očekivanja Austrije od nove vlade, među kojima su nastavak dijaloga i reforme u oblasti privrede i borbe protiv korupcije. Ona je naglasio da je za Austriju posebno bitno da sporazum iz 2013. počne da se sprovodi.

Međutim, radikalizam i ekstremizam bile su posebne teme razgovora Kurza sa kosovskim rukovodiocima.

Njegov kosovski kolega Hashim Thaci kazao je da je Kosovo konkretnim koracima pokazalo da se bori protiv ekstremizma i radikalizma.

I Thaci i Kurz su potvrdili da je sa Kosova i iz Austrije bilo ljudi koji su otišli u Irak i Siriju „kako bi podržali teroriste“.

„Kosovo je uvek bilo odlučno u borbi protiv ekstremizma i radikalizma. To smo i dokazali konkretnim koracima, i srećom postoji i konsenzus među građanima za to. Mogu slobodno reći da je Kosovo lider u regionu u borbi protiv ekstremizma i radikalizma. Poduzeli smo konkretne i važne korake nad svim elementima koji su predstavljali rizik za kosovsko društvo, bilo nad onima koji su bili učesnici u Siriji i Iraku, ili nad onima koji su podsticali na mržnju“, kazao je Thaci.

On je dodao da je Kosovo uvek bila zemlja međuetničke i međuverske tolerancije, i podsetio da će se uskoro pred skupštinom naći i zakon koji sprečava odlazak na strana ratišta.

Kurz je napomenuo da se protiv ove vrste radikalizma treba boriti zajedno.

„Znam da ste radili i na međuverskom dijalogu i da se to odlično odvija, ali i da ste zaista spremni da se uhvatite u koštac i borite protiv ekstremizma a kako bi evropski islam bio isti kakav je bio do sada, da se ne bi ostavilo mesta radikalizmu“, kazao je Kurz.

Međuverska tolerancija i ekstrimizam bili su tema i sastanka šefa austrijske diplomatije sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjaga.

Oni su se u ponedeljak uveče sastali u katedrali ’Majka Tereza’ u Prištini gde je istovremeno bila i zvanično otvorena izložba austrijskoj umetnika Leopolda Forstnera.

Njihovom sastanku su prisustvovali i episkop kosovske Episkopije Dodë Gjergji, predsednik Islamske Zajednice Kosova muftija Naim Tërnava, i biskup Raško-Prizrenske Eparhije Teodosije. Poručeno je da je vrednost kosovskog društva, kao sekularne države, stalno negovanje međuverske tolerancije i suživota između različitih religija.

Istovremeno, Jahjaga je otputovala za Vatikan gde će se u sredu sastati s papom Franjom. Ona je najavila da će na sastanku biti reči o bogatoj tradiciji Kosova, putu zemlje ka slobodi, požrtvovanju za temelje države i harmoniji medju religijama.

XS
SM
MD
LG