Dostupni linkovi

LA: Starbucks naljutio armensku zajednicu novom reklamnom kampanjom


Sporna reklama
Sporna reklama

Autor: Carl Schreck (Prevela: Ena Stevanović)

Pokušaj poznatog američkog lanca kafeterija Starbucks da pridobije brojne stanovnike armenskog porijekla u Los Angelesu nije uspio. Naime, na Starbucksovim plakatima je prikazana žena odjevena u tradicionalnu armensku nošnju koja stoji ispod turske zastave sa polumjesecom i zvijezdom.

Posteri, koji su zapaženi proteklog tjedna u Los Angelesu, razbjesnili su aktiviste i korisnike društvenih mreža koji su ih nazvali uvredljivim s obzirom da Armenci optužuju tursku osmansku vojsku za genocid nad njihovim narodom početkom 20. stoljeća.

"Zašto Starbucks prodaje kafu koristeći fotografiju žena u tradicionalnoj armenskoj nošnji koje slave tursku državu koja je vršila sustavne zločine nad Armencima tijekom Armenskog genocida i koja još uvijek negira ovaj zločin protiv čovječnosti", napisao je 18. februara Armenski nacionalni odbor u Sjedinjenim Državama na svojoj službenoj facebook stranici.

Historičari procjenjuju da je u periodu između 1915. i 1918. godine na području današnje istočne Turske ubijeno oko 1.5 milijuna Armenaca. Ankara odbacuje pojam "genocid" tvrdeći da su i Turci i Armenci činili stravične zločine tijekom i nakon Prvog svjetskog rata.

Korisnici društvenih mreža tvrde da su vidjeli ovaj poster u nekoliko Starbucksovih kafeterija širom Los Angelesa u kojem živi oko 446 hiljada stanovnika armenskog porijekla, prema popisu stanovništva iz 2007. godine.

S obzirom da se bijes širio društvenim mrežama i da su uposlenici Starbucksa primili brojne ljutite pozive, kompanija je 18.februara objavila ispriku na facebook stranici Armenskog nacionalnog odbora obećavši da će ukloniti uvrjedljive postere.

"Cilj našeg poslovanja je da omogućimo našim klijentima da se međusobno povežu i stoga u svim našim poslovnicama nastojimo bili relevantni na lokalnom nivou", napisao je predstavnik Starbucksa u svom postu. "U ovom slučaju smo napravili grešku i stoga se ispričavamo što smo uznemirili naše klijente i njihovu zajednicu."

Predstavnik Starbucksa je dodao da će sporni posteri biti uklonjeni iz svih poslovnica u Los Angelesu i da Starbucks radi na tome da "ispravi grešku".

Ne zna se tačan broj poslovnica koje su prikazale spornu fotografiju.

Glasnogovornik Starbucksa je 19. februara rekao za RSE da se "kompanija trenutno bavi tim problemom kako bi osigurali da se sporna fotografija ne nalazi ni na jednoj drugoj lokaciji."

Bujica prigovora

Izvršni direktor Armenskog nacionalnog odbora Aram Hamparian je rekao da je Starbucks saznao za ovu grešku od korisnika društvenih medija u Kaliforniji u jutro 18. februara te da misli da je fotografija prikazana na još najmanje dvije lokacije u Južnoj Kaliforniji.

"Vrlo brzo je postalo jasno da je ovo ozbiljan problem za cijelu zajednicu jer smo bili zaplavljeni prigovorima", rekao je Hamparian za RSE dodajući da je Starbucks reagirao "vrlo prikladno".

Fotografija na kojoj jedna od žena odjevena u tradicionalnu armensku nošnju drži papirnu Starbucksovu šalicu dok iznad nje lete crveni baloni sa polumjesecom i zvijezdom je djelo kalofornijskog dizajnera Tima Rosea.

Rose, koji je radio na kampanjama Starbucksa i drugih multinacionalnih kompanija kao što su Coca-Cola i Nike je 28. januara objavio spornu fotografiju na svojoj web stranici. Međutim, fotografija je u međuvremenu uklonjena sa stranice.

Rose nam nije želio dati svoj komentar, ali na svojoj web stranici je objavio ispriku zbog sporne fotografije za koju kaže da je snimljena za Starbucks 2011.godine u svrhu obilježavanja obljetnice Mustafe Kemala Ataturka.

"Ni ja ni fotograf nismo znali da su plesačice Armenke", napisao je Rose.

On je dodao da je uklonio fotografiju sa svoje web stranice nakon što je "shvatio da ona opravdano vrijeđa armensku zajednicu".

"Apsolutno podržavam njihove prigovore i nikada ne bih svjesno podržao bilo kakvu aktivnost koja bi ih mogla povrijediti i uzrokovati im nepotrebnu bol", napisao je Rose.

U tijeku su pripreme za obilježavanje stote obljetnice masovnih ubojstava Armenaca pod turskom vladavinom. Više od 20 država uključujući Kanadu, Rusiju i Francusku ovu tragediju naziva "genocidom".

Armenski predsjednik Serž Sarkisian je 16. februara skinuo protokol o normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih veza sa Turskom sa dnevnog reda parlamenta, optužujući Ankaru za izostanak "političke volje" i onemogućavanje ovog procesa brojnim "preduvjetima".

XS
SM
MD
LG