Dostupni linkovi

"Leteća Novosađanka": Reli vozač i u sedmoj deceniji


Ružica Nešković
Ružica Nešković

Ružica Nešković ili kako je znaju u Novom Sadu, leteća Novosađanka, jedna je od retkih žena koja je u bivšoj Jugoslaviji uspela da se izbori za titulu najboljeg reli vozača, ni manje ni više, nego u muškoj konkurenciji. Danas u sedmoj deceniji života, ova Novosađanka još uvek rado učestvuje na reli trkama.

Sa više od 60 trka i 39 pehara, Ružica Nešković je i dalje za volanom. Leteća Novosađanka, kako su je u medijima zvali, pre tačno pedeset godina, 8. marta 1965. godine, prvi put se našla u ulozi reli vozača. Da učestvuje u takmičenju, nagovorile su je kolege.

„Što juriš po gradu, zašto ne odeš na reli vožnju, biće tu i Vera Kostić, prvakinja Jugoslavije. Ja odem i pobedim. Oduševljena pitam: a kad će biti ponovo? A oni mi kažu: A, nema više, samo Osmog marta. Ja ih pitam, mogu li ja u istoj grupi sa muškarcima, i oni su mi dozvolili. Tako sam počela da se takmičim u toj grupi“, priča Ružica Nešković.

Kako kaže, najdraža joj je prva pobeda u muškoj konkurenciji.

„Tada sam prvi put vozila sportski auto. U Mitrovici se vozi. Ja stižem, kad tamo narod već na ulicama, i stoji tamo jedan policajac. Kaže on: sklonite se narode, ova domaćica će pravo u publiku. A ja kažem: neću, samo ću uzeti pehar, pa idem kući da ručak ne zagori. Nakon trke izašla je rang lista. Vidim ja da na prvom mestu piše moje ime. Međutim, ja ipak zamolim tog policajca da mi pročita ko je na prvom mestu. On kaže: Ružica Nešković. Na šta sam ja rekla, eto sad kad dobijem pehar, Vi ćete prvi piti šampanjac iz njega, a onda žurim kući da ručak ne zagori“, sa osmehom na licu se priseća.

Da put jedne žene, reli vozača, u muškom svetu nije lak, brzo je shvatila. A komentari su uglavnom bili uvek isti.

„Ne da su nas podržavali nego su uglavnom imali cinične primedbe tipa šta ćete vi ovde? A na primer, ni moja majka nije bila oduševljena. To je bilo ratno stanje u kući zbog reli vožnje. Tako da smo braća i ja zajedno krili da idemo na reli.“

Ružica Nešković, iako je u svojoj sedmoj deceniji, još uvek prihvata izazov i rado učestvuje u reli vožnjama. Najnoviji poziv je dobila pre nekoliko dana. Sa osmehom na licu prepričava razgovor sa organizatorima.

„Zvali me i pitali da li bih ja došla na njihovu trku. Ja sam ih pitala da li me zovu kao učesnicu ili samo kao gošću. Oni kažu, pa kao gošću. Ja sam im tada rekla, pa šta imam ja da gledam kako drugi voze, želim i ja da učestvujem. Zar nisam u pravu?“, pita se Ružica Nešković.

XS
SM
MD
LG