Dostupni linkovi

LGBT osobe na Kosovu: Postajemo vidljiviji članovi društva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Piše: Ariana Kasapolli - Selani (Priredila: Amra Zejneli)

Život homoseksualaca u glavnom gradu Kosova nije lak, prvenstveno zbog diskriminacije kroz koju LGBT zajednica prolazi, kako u krugu porodice, tako i u samom društvu.

O tome za RSE govori govori naš sagovornik koji je zatražio da bude anoniman.

"Živeti u Prištini kao homoseksualac je veoma teško. U trenutku kada društvo sazna za tvoju seksualnu orjentaciju počinje da se udaljava, a postoji tendencije da te i porodica udalji iz kuće - što je najgore. Većina porodica na Kosovu su još uvek tradicionalne i ne prihvataju takva opredeljenja. Mislim da, kao narod, dosta diskriminišemo sve zajednice koje postoje, posebno LGBT. Puno je stereotipa. Misle da su stranci ovo doneli sa sobom. LGBT populacija se diskriminiše i na ulici, pogotovo ako se primeti da je neki muškarac feminiziran. Diskriminiše se i na poslu, i u školi...", kaže on.

Ipak, u poređenju sa ranijim vremenima, danas ima pomaka kada je u pitanju život pripadnika LGBT zajednice.

"U poslednje vreme o tome se barem govori, ova zajednica postaje vidljivija, za razliku od ranijih godina kada je ova tema bila tabu. Na međunarodni dan protiv homofobije, održana su dva marša u Prištini i nije bilo incidenata. To je bilo važno jer se time društvu stavlja do znanja da ova zajednica postoji", dodao je on.

Ove nedelje je na Kosovu promovisan i video-spot posvećen LGBT zajednici u cilju podizanja svesti kod javnost u vezi prava ove zajednice.

Idejni tvorac Škumbin Tafiljaj kaže da je bilo vreme da se jedan ovakav video objavi.

"Određene grupe izrazile su revolt na aktivnosti LGBT zajednice u našoj zemlji. Bilo je inspirativno da se ovo pitanje tretira kroz umetnost. Osećam se ispunjenim zato što je iz glavnog grada poslata poruka građanima regiona, ali i cele Evrope, da postoje problemu u prihvatanju ove zajednice", naveo je on.

Na Kosovu je po prvi put prošle godine na Međunarodni dan protiv homofobije održan marš protiv te pojave. Organizacije koje se bave ovim pitanjem od institucija zahtevaju da izrade plan delovanja o promociji poštovanja i integracije LGBT zajednice, s obzirom da je to pravo predviđeno i Ustavom Republike Kosova.

Prošle godine Skupština Kosova je usvojila Nacrt zakona protiv diskriminacije koji predviđa novu državnu politiku, uključujući i disciplinske mere nad onima koji diskriminiraju pripadnike LGBT zajednice.

XS
SM
MD
LG