Dostupni linkovi

Libija: Stranci česta meta militanata Islamske države


Libanska zastava, ilustrativna fotografija
Libanska zastava, ilustrativna fotografija

Militantni Islamske države u Libiji oteli su oko 20 stranih medicinskih radnika iz glavne bolnice u Sirtu, javio je CNN. Prvotna informacija je govorila da su medju otetima i državljani Filipina i Srbije, no pojavile su se informacije koje to negiraju. Strani radnici inače su česta meta islamista.

Grupa od tridesetak militanata napala je bolnicu dok je autobus čekao da preveze uposlene do glavnog grada Tripolija.

Bolnički izvori smatraju da su militanti željeli spriječiti odlazak medicinskih sestara i liječnika iz te bolnice, jer je riječ o jedinom medicinskom timu u tom području, koji im je potreban za liječenje ranjenih boraca.

Sirt se nalazi na pola puta izmedju Tripolija i Bengazija i bio je posljednje uporište svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, koji je i ubijen u tom gradu.

Militanti kontroliraju grad od prošle godine. Ista grupa je preuzela odgovornost za ubojstvo 21 Kopta prije dva mjeseca.

Stranci su česta meta napada raznih oružanih grupacija koju pokušavaju preuzeti vlast u Libiji. U tom kaosu ojačala je ekstremistička Islamska država.

Prošli tjedan je oteteo sedam Filipinaca koji su radili na jednom naftnom polju u Libiji. Još je uvijek nejasno gdje su. Ni jedan grupa nije preuzela odgovornost, a kompanija za koju su radili saopćila je da nije dobila zahtjev za otkupninom. Filipini su, inače, zabranili svojim državljanima odlazak na rad u Libiju, no prema podacima Ministarstva vanjskih poslova u toj zemlji se nalazi oko 4.000 filipinskih radnika i članova njihovih obitelji.

I dalje nema podataka o devet radnika iz Austrije, Češke, Bangladeša te jedne afričke zemlje, koji se takodjer nestali.

U Beču tvrde da nisu bili ranjeni u trenutku kada su odvedeni s naftnog polja - al Gani. Oteli su ih pripadnici Islamske države.

Evropska unija i Ujedinjeni narodi podržavaju mirovne pregovore sukobljenih strana u Libiji nastojeći izbjeći preljevanje nasilja u širu regiju. Bruxelles strahuje da bi se ekstremistički borci mogli infiltrirati u Evropu koristeći se tisućama migranata koji iz Libije preko Mediterana pokušaju pobjeći od nasilja i nesigurnosti.

XS
SM
MD
LG