Dostupni linkovi

Ljubomir Frčkoski: Sukobi u Makedoniji nisu deo plana "Velike Albanije"


Ljubomir Frčkoski, izvor Wikipedia
Ljubomir Frčkoski, izvor Wikipedia

Profesor iz Skoplja Ljubomir Frčkoski za RSE analizira dešavanja u Makedoniji, pozadinu oružanih sukoba u Kumanovu, optužujući Vladu da vodi politiku koja neminovno dovodi do etničkih tenzija. On kaže da je sve što se dogadja unutrašnja makedonska stvar i da nema nikakve veze sa susedima, niti sa navodnim ostvarivanjem plana "Velike Albanije".

RSE: U Srbiji su osvanule novine s natpisima: "Velika Albanija kuca na vrata", "Počeo rat za Veliku Albaniju", "Kumanovo napadnuto s Kosova".... Da li se iz tog ugla mogu tumačiti dogadjaji i Makedoniji?

Frčkoski: Načitao sam se takvih napisa po portalima. „Četnici kreću da oslobađaju Kumanovo“, pa onda „Velika Albanija“, „Počeo rat u Makedoniji“, „Haos u Makedoniji“ i tako dalje. Ova Vlada je uglavnom to i zaslužila. Međutim,ništa se slično tome realno ne događa. Radi se o jednomfenomenu o kom sam uvek govorio. Svaka Vlada VMRO-DPMNE završava u etničkoj tenziji. To je pravilo u Makedoniji, oni jednostavno ne znaju da vladaju u multikulturalnoj državi. Vladaju korupcijom, kriminalom, čak korumpiraju i Albance. To se na kraju ovde uvek završava u nekakvoj tenziji.

RSE: Da li to znači da vi kažete da je ovaj sukob isceniran?

Frčkoski: Ne, ne kažem to, jer ne znam. Ako je isceniran, onda su izgubili kontrolu. Toliko smrtnih slučajeva, to je loš scenario. Ne zna se ni koliko civila je stradalo, koliko Albanaca...atmosfera panike u Kumanovu i šire, tenzija izmedju Albanaca i Makedonaca jednim delom, medju onima koji veruju vladajućoj VMRO... To je sve loša kombinacija. Ako Vlada misli da će sada dobiti mandat da to sredjuje, da će medjunaordna zajednica reći: vi to sredite, mi stojimo iza vas....oni se varaju.

RSE: Ministarka policije je rekla da je naoružana grupa, teroristi, kako ih ona naziva, došla iz nek strane zemlje, a da je deo njih iz Makedonije?

Frčkoski: To je aluzija na UČK i na albanske pobunjenike iz Makedonije iz 2001. godine. Nije ovde teško naći grupe koje nisu zadovoljne participacijom Albanaca u Vladi. Medjutim, njihov komandant, jedan od tih tzv komandanata direktno upućuje strelu Ahmetiju: ili da izadje iz Vlade ili će biti rata u Makedoniji. To je njegova teza.

Prema tome, ja mislim da neuspeh upravljanja zemljom stvara klimu da razne organizovane, poluorganizovane grupe, grupe koje su došle spolja ili iznutra – što je manje važno, nalaze teren da mogu to sa nekim planom raditi. Oni su to uradili na sledeći način:ponižavanje Albanaca u Vladi, njihova korupcija stvara frustraciju kod Albanaca. 52 odsto maedonskih Albanaca nisu predstavljeni u politici. To nezadovoljstvo kulminira u ovakvim incidentima. To nema veze sa konceptom Velike Albanije, Kosovom, Albanijom itd. To je frustracija unutar makedonskih Albanaca i jednim delom je upućeno prema njihovim predtsavnicima u Vladi.

RSE: Ako je to unutrašnja stvar Makedonije, šta predvidjate, da li da li sve može smiriti ili pak eskalirati? Čula sam jedno mišljenje da ni Albanci, ni Makedonci u većini nisu naseli, da su sačuvali prisebnost. Da li je zaista takva atmosfera?

Frčkoski: Da, to je tačno. Nijedna poitička partija Albanaca niti žitelji Kumanova ne žele da to eskalira. Medjutim, ove bande će se smatrati poraženim i oni su najavili da će biti drugih incidenata. Dakle, nije moguće isključiti incidente. Sa druge strane, ono što je opasno, to je igra VMRO.a , mobilizacija Makedonaca protiv Albanaca, kao način njihovog opstajanja na vlasti. To je opasna karta!

Vlada optužuje opoziciju, optužuje strance za destabilizaciju. Izjava našeg tzv. predsednika je da su opozicija, EU i NATO (čitajte: NATO zlikovci) krivi za krizu u Makedoniji. Medjutim, mislim da oni neće uspeti u tome.

RSE: Da li postoji opasnost da se nasilje prelije u region, u susedne zemlje: Srbiju, Kosovo?

Frčkoski: Ne, ne verujem. Ovo će ostati makedonski incidenti. Mi imamo zakazan veliki protest opozicije 17. maja, makedonska opozicija je htela zajedno sa Albancima da protestuje protiv Vlade. Vlada radi na tome da razbije tu zajedničku gradjansku opoziciju Makedonaca i Albanaca. To je nešto što me čini gnevnim.

XS
SM
MD
LG