Dostupni linkovi

Lokošnica u jesen pocrveni od paprika


Red peppers in Lokosnica
Red peppers in Lokosnica

Celo selo Donja Lokošnica kod Leskovca, početkom jeseni pocrveni od nepreglednih ćilima satkanih od oko 150 hiljada, ručno nizanih venaca paprike koja se suši na zidovima kuća i pomoćnih objekata, da bi se kasnije mlevenjem od nje proizvela aleva paprika, začin koji je sastavni deo skoro svakog jela u Srbiji. U ovom selu u dolini Južne Morave kod Leskovca, od 280 domaćinstava sa 1.300 stanovnika, 250 porodica bavi se gajenjem ove paprika. Na površini od oko 250 hektara oni godišnje proizvedu između 60 i 80 vagona aleve paprike.

Jedan od većih proizvođača je Jovan Milojković, koji kaže da seme za nju ne može da se kupi u poljoprivrednim apotekama i da je ceo proces dobijanja finalnog proizvoda – mlevene aleve paprike potpuno prirodan, po receptu iz starih vremena.

„Ovo seme što sejemo, to nema da se kupi u poljoprivrednim apotekama. To je seme sa poreklom starim možda i 300 godina, jer koliko ja znam to su sejali moj deda i paradeda, a sada i mi nastavljamo tu tradiciju. Nakon berbe prvo je oko mesec dana sušimo na suncu i promaji, a onda ide u sušaru sedam, osam dana gde se suši isključivo na drvima. Zbog toga naša paprika ima neverovatan ukus i miris“, kaže Milojković za Radio Slobodna Evropa.

Boban Nikolić, jedan od najvećih proizvođača ove sorte paprike u Donjoj Lokošnici kaže da ona uspeva samo u ovom delu Srbije, do koga dopiru mediteranski vetrovi, a paprika crpi miris i ukus vrelih letnjih dana i snagu iz vode Južne Morave.

„Ova vrsta paprike ne uspeva nigde više. Davao sam rasad najboljim proizvođačima paprike iz okoline Kruševca, ali nisu dobili rod kao kod nas. Da li je u pitanju naše podneblje ili nešto drugo, ne znam, ali ni susedna sela ne mogu da dobiju ovaj kvalitet koji mi dobijemo na prostoru između Južne Morave i autoputa. Svi nam priznaju da imamo najbolju papriku. Dolazili su i iz Horgoša i uverili se da ni njihova paprika nema kvalitet, miris i ukus kao naša paprika“, kaže naš sagovornik.

Marija Mišić potvrđuje da je proces proizvodnje ove paprike svojstvene južnomoravskom području dug, složen i potpuno prirodan, navodeći da se deo osušene paprike prodaje u vezama za punjenje i da se na taj način dobija jedno od najukusnijih jela južne Srbije.

„Seme se seje početkom marta, potom se rasađuje, zaliva, okopava i bere početkom septembra. Potom je sušimo na suncu i promaji, pa tek onda ide u sušare koje se lože drvima. Na kraju se melje. Ceo proces je prirodan, a mi na pijacama prodajemo i veze od po 10 komada sušene paprike za punjenje, koja takođe mora da bude dobro osušena kako se ne bi pokvarila“, kaže Mišić.

Ova vredna žena u sezoni dnevno isplete i po 30 venaca sa po 200 paprika u svakom. Ipak, i pored teškog rada i truda od proizvodnje paprike ne može da se živi, pa ljudi uzgajaju i drugo povrće, da popune budžet.

„Ne možemo da se oslonimo samo na papriku, nego sejemo i krompir, luk, krastavce, jer nemamo tržište koje bi bilo dovoljno samo za mlevenu papriku. Nemamo udruženje, nema organizovane prodaje, nema izvoza, nego samo to što prodamo na pijacama“, kaže ona.

Jovan Milojković, koji papriku uzgaja na površini od jednog hektara, kaže da su raspadom bivše Jugoslavije proizvođači paprike iz ovog sela ostali bez ogromnog dela tržišta, zbog čega se sa setom seća starih dobrih vremena.

„Najveći problem ovog sela je što nema nikakvog otkupa, nego se sami snalazimo i sami tražimo kupce po pijacama širom Srbije. Ranije smo, pored Srbije, snabdevali Makedoniju, celo Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a stizali smo i do Slovenije, a sada ne možemo nigde“, žali se Milojković.

Boban Nikolić
Boban Nikolić

Zbog toga Boban Nikolić kaže da je problem isti – i kada paprika dobro rodi i kada je, zbog vremenskih neprilika kao ove godine, rod gotovo prepolovljen.

Ipak kupaca ima, samo ih treba pronaći i privući kvalitetom, a onda ni cena ne predstavlja problem.

„Sada je cena aleve paprike kod nas u selu 500 dinara, a na pijacama je već prodajemo za 1.000 dinara po kilogramu. Dolaze i kupci iz Bugarske i traže suvu papriku za punjenje da im izvezemo za Bugarsku. Prošle godine su kupovali kod nas i bili su prezadovoljni, pa su sada opet došli da vide kakav je kvalitet i kolika je cena. Cena veze od 10 sušenih paprika za punjenje je jedan evro“, kaže Nikolić.

XS
SM
MD
LG