Dostupni linkovi

LP Duo: Klasična muzika s energijom rock'n'rolla


LP DUO
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

LP DUO

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, ljubiteljima kamerne muzike mnogo poznatiji kao LP Duo, već duže od jedne decenije su na sceni. Izvođačkim stilom koji kombinuje eleganciju klasike, slobodu jazza i snagu rock’n’rolla, postali su poznati daleko van granica Srbije, a krunu na dosadašnji rad stavili su nastupom u njujorškom Karnegi Holu. Izvode dela klasičnih kompozitora, ali i savremenih autora, među kojima je i rocker Rambo Amadeus. Stoga ne čudi što osim u klasičnim koncertnim dvoranama, rado sviraju i u manje konvencionalnim prostorima, ali i na ulici ili brodu.

Sonja i Andrija su kao LP Duo nastupali širom Evrope i u SAD, sami ili sa velikim orkestrima, poput Beogradske filharmonije ili Simfonijskog orkestra RTS-a. Oktobra prošle godine održali su koncert u čuvenom Karnegi holu u Njujorku. Reakcija publike je, kako kaže Sonja Lončar, bila burna i pozitivna.

“Mi smo osećali, naravno, kako je koncert tekao da je taj aplauz sve glasniji. Odsvirali smo jedan bis, nakon čega su svi u sali ustali. To je bilo potpuno genijalno. Posle su nam objasnili da je njujorška publika veoma zahtevna, naročito taj deo publike koji posećuje koncerte klasične muzike i savremene klasične muzike. Tako da je bilo potpuno sjajno”, kaže Sonja.

Ovakva atmosfera na koncertu može se objasniti i muzičkim stilom koji LP Duo neguje, a koji je nemoguće svrstati u jedan žanr. Kako kažu, ne trude se da ga definišu, već da iskoriste nebrojane mogućnosti koje nosi vreme u kojem žive.

„Osnova jesu klaviri i mi jesmo školovani muzičari, ali mislim da nema više granica i da ovo vreme ostavlja prostor da ne pripadamo nijednom žanru, nego da ljudi mogu da kažu: ’LP Duo svira dobru muziku’“, kaže Andrija.

„Zbog dostupnosti informacija, sve se meša. Nije samo muzika u nekoj vrsti fusiona, kultura i svi drugi aspekti našeg života su izmešani, zato što nam je sve dostupno i onda je ovo što mi radimo potpuno logično. Mislim da je to divno“, dodaje Sonja.

LP Duo izvodi kompoziciju "Postcards of Dreadlock I", kompozitora Marka Melitsa:

Baš kao i muzički izraz, početak rada LP Dua 2004. godine bio je atipičan. Umesto na Fakultetu muzičkih umetnosti, gde su zajedno studirali, upoznali su se na Studentskom kulturnom centru, u kojem su oboje nastupali.

“Tako smo prepoznali da imamo ista interesovanja i ukus, da smo ‘srodne duše’. Prvi koncert smo imali na Beogradskom letnjem festivalu (BELEF)”, priseća se Andrija Pavlović.

„Zapravo“, ubacuje se Sonja, „to je bio koncert-performans, na kojem smo svirali Mesijana, jedno genijalno delo. Kad smo to spremali, nismo razmišljali o tome da ćemo nastaviti narednih deset i po godina da radimo, nego smo samo hteli da izvedemo to delo, pošto do tada nismo imali prilike da nađemo osobu koja je spremna na tu vrstu poduhvata.“

Sonja Lončar i Andrija Pavlović
Sonja Lončar i Andrija Pavlović

„I posle je sve išlo svojim tokom. Otišli smo u Nemačku na postdiplomske studije i eto, od tada je prošlo deset godina”, ističe Andrija.

Tokom te decenije Sonja i Andrija osvojili su više od 40 međunarodnih nagrada, a 2008. proglašeni su jednim od osam najboljih tandema na najvećem svetskom takmičenju klavirskih dua u Majamiju.

Izvode kompozicije, između ostalih, savremenog danskog autora Kima Helvega, Igora Stravisnkog i Džona Kejdža. Osim toga, sarađuju i sa stvaraocima iz pop kulture, poput Ramba Amadeusa, čija se kompozicija našla na njihovom poslednjem albumu „Belgrade New Classics“ (2013).

„Taj iskorak sa Rambom je bio zanimljiv zato što se jako dugo znamo i radili smo zajedno najrazličitije stvari. Ovaj album je ispao kao neka vrsta kolekcije prijateljstva sa tim ljudima, ali i kompozicija koja su nama posvećene, a nastale su u poslednjih deset i više godina“, objašnjava Andrija Pavlović.

Društvo u kojem Sonja i Andrija stvaraju još uvek sa rezervom gleda na kamernu muziku. Osim u retkim izuzecima, klasika se u javnom prostoru Srbije i danas najčešće može čuti u vreme zvanično proglašenih dana žalosti, kada je redovni televizijski program suspendovan.

Ipak, LP Duo se trudi da razbije tu predrasudu. Nastupali su i na ulici, kao i u prostorima atipičnim za klasičnu muziku, poput Mikser hausa. Žele, kaže Sonja Lončar, da se približe publici.

„Mi se trudimo da publika shvati da ne mora da ima nikakvo predznanje nego da samo treba da dođe na Kolarac. Samo treba da obuče šta god ima. Te stvari ne izgledaju više kao nekad. Jedini način da se to promeni i da se nekako shvati da savremena klasična muzika nije ništa neslušljivo jeste da se mi otvaramo ka publici“, priča Sonja Lončar.

Kroz takvu komunikaciju sa publikom, LP Duo prezentuje i domaće kompozitore. Još uvek aktuelni album “Belgrade New Classics” posvetili su delima ovdašnjih autora različitih generacija.

Kažu da kompozitori iz Srbije po kvalitetu ne zaostaju za kolegama iz sveta.

„Mi smo u Karnegi Holu svirali dva dela naših kompozitora – Miloša Raičkovića i Ivana Božičevića. Moram da priznam da su reakcije na njihova dela, kad god ih sviramo u inostranstvu, potpuno genijalna“, kaže Sonja.

„Mi imamo kompozitore svih generacija koji su fantastični i koji stoje rame uz rame sa kompozitorima iz većih zemalja i gde sve mnogo bolje funkcioniše“, smatra Andrija.

U zemlji u kojoj LP Duo i njihove kolege stvaraju, kultura kao budžetska stavka, ali i kao vrednost, nije preterano vrednovana među nosiocima vlasti. Iako su svesni takvih okolnosti, Sonja i Andrija se sa njima ne mire. Prošle godine su pokrenuli Keyboard Days – festival posvećen muzici za instrumente sa dirkama.

LP Duo na koncertu u Zagrebu
LP Duo na koncertu u Zagrebu

Oboje kažu da se umetnici moraju prilagoditi novom vremenu i preuzeti deo odgovornosti na sebe.

„Vreme je takvo da svaki muzičar mora biti i svoj menadžer. Da bismo funkcionisali, jedini način je da se bavimo i time. Ja bih najviše volela da samo sedimo i vežbamo klavir ili komponujemo, ali nažalost bar pola vremena čini i taj deo posla“, objašnjava Sonja.

„Nažalost, živimo u vremenu kad je potrebno osloniti se na sve mogućnosti i naći novac kako god je moguće: filantropijom, naplatom karata, crowdfunding... Ima tu mnogo opcija. Naravno, kultura je nešto što se neguje. Rekli smo da imamo toliko talentovanih ljudi, ali ono što nedostaje je održivost“, zaključuje Andrija.

Međutim, upravo svojim decenijskim radom LP Duo pokazuju da su održivost i kontinuitet u kulturi mogući, čak i u Srbiji. Trenutno spremaju novi album koji će izaći na vinilu i biće kompletno posvećen anlognim sintisajzerima.

XS
SM
MD
LG