Dostupni linkovi

Majdanpek bez struje, vode i grejanja


Majdanpek, ilustrativna fotografija
Majdanpek, ilustrativna fotografija

Nevreme praćeno jakim vetrom, ledenom kišom i niskim temperaturama, koje je zhvatilo celu Srbiju, najviše problema pričinilo je opštini Majdanpek, koja je od ponedeljka uveče bez struje, vode, grejanja i telefona.

Ledena kiša, sneg i hladnoća prekinuli su proizvodnju u Rudniku bakra u Majdampeku, u kome radnici loženjem vatri pokušavaju da zaštite osetljuvu opremu od zamrzavanja i većih oštećenja.

Jak vetar, ledena kiša, sneg i niske temperature okovale su Majdanpek ledom i odsekle ga od sveta. U ovom rudarskom gradu na istoku Srbije od ponedeljka u 17 sati nema struje, vode i grejanja a ne rade fiksne i mobilne telefonske mreže.

Gorica Tončev Vasilić, portparolka Rudarsko topioničarskog basena Bor, kaže za Radio Slobodna Evropa da je Majdanpek u utorak u potpunom kolapsu.

“Bez električne energije Majdanpek ne liči na sebe. Temperatura je danas minus jedan stepen, sa nekoliko centimetara snega. Nema struje, vode i grejanja. Ne funkcioniše mobilna telefonija, a slabo rade i fiksni telefoni. Ovakva situacija ne pamti se u poslednje tri decenije”, kaže Tončev-Vasilić.

Problemi u ovom gradu su nastali kada je u ponedeljak oko 17 časova došlo do kvara na dalekovodu koji napaja sve tri trafo stanice u Majdanpeku.

Prekid struje izazvao je i prekid proizvodnje u Rudniku bakra Majdanpek u kome je u noći sa ponedeljka na utorak uvedena vanredna situacija.

“Uvedena je puna pripravnost na svim radnim mestima i od zaposlenih je zatražena puna mobilnost kako bi se sprečile havarije opreme i veća šteta. Zaposleni su na mestima gde je to bilo moguće loženjem vatre pokušavali da održe neophodnu temperaturu za funkcionisanje opreme, posebno pumpi i u flotaciji”, kaže naša sagovornica.

Ekipe radnika Elektrodistribucije su na terenu, ali je još uvek neizvesno kada će grad ponovo dobiti struju. Porodilište je dobilo agregat, tako da su majke i bebe zbrinute, ali zbog nestanka struje postoji problem i sa grejanjem.

Rudarsko topioničarski basen Bor obezbedio je u utorak ujutro hleb i vodu za građane Majdanpeka. Situacija u gradu je i dalje alarmantna a žiteljka Majdanpeka ovako opisuje trenutno stanje:

“Ovo je pravi kolaps. Rudnik je stao. Sve je okovano ledom, ne znam kako da vam opišem…Grad je u haosu. Od sinoć je bez struje. Vodu nemamo, telefone nemamo, sve je isključeno. Majdanpek izgleda kao mrtav grad”, kaže ova Majdanpečanka.

U Rudniku bakra u susednom Boru preduzete su sve mere da ledena kiša i prvi sneg koji je u utorak pao ne dovedu do zastoja u proizvodnji.

I pored toga, po navodima Gorice Tončev Vasilić, nevreme je izazvalo probleme u radu najvećeg rudarsko topioničarskog basena.

“Jedino je u pogonu Jama Rudnika bakra Bor, zbog velikog leda i niske temperature juče pao deo dalekovoda kojim se strujom snabdeva servisno okno tog pogona. Zbog toga su Borski rudari odmah prešli na rezervno napajanje električnom energijom koja je ograničena pa ne mogu da rade svi kapaciteti. U toku je hitna sanacija oštećenog dalekovoda jer ako otkaže i rezervno napajanje pogon Jama će ostati bez pumpi, ventilatora i kompresora što bi potpuno onemogućilo proizvodnju”, kaže Tončev-Vasilić.

Nevreme je izazvalo probleme i u drugim delovima Srbije. Prema informacijama sa terena u Pomoravlju i Podunavlju duva olujni vetar, a u pojedinim delovima Vojvodine vetar je dostigao orkansku jačinu. Na Crnom vrhu pada sneg, a u Velikom Gradištu ledena kiša.

U zapadnom delu Srbije obile padavine izazvale su nove bujice, a nivo reke Bjelice i dalje raste, a voda preti da se izlije iz korita.

Dragoljub Broćić, načelnik Centra za vanredne situacije Moravičkog okruga, kaže za naš program da je u Lučanima naređeno da se hitno evakuišu ljudi, stoka i materijalna dobra u Mesnoj zajednici Đerađ, koja je najugroženija.

Takođe je preporučeno da se pripremi evakuacija Hemijske industrije “Milan Blagojević – Namenska” u Lučanima i nekih drugih preduzeća kojima preti izlivanje reke.

“Deset sati je bilo padavina i voda je narasla u svim rekama na teritoriji opštine Lučani kao i u celom Moravičkom okrugu. Ovde je situacija najkritičnija gde je bilo poplava tokom proleća, leta i jeseni. Trenutno je lokalna samouprava angažovala izvođače za podizanje privremenog nasipa da bi se sprečilo prodiranje vode prema onih 12 domaćinstava koja su više puta plavljena tokom ove godine”, kaže Broćić.

XS
SM
MD
LG