Dostupni linkovi

Mladićeva spoznaja ista je kao u ratu


Majke Srebrenice gledaju prvo pojavljivanje Mladića u Hagu, 03. jun 2011.
Majke Srebrenice gledaju prvo pojavljivanje Mladića u Hagu, 03. jun 2011.
Prvo pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim sudom pratile su majke Srebrenice. Ponovno su se suočile s čovjekom kojeg smatraju najvećim zlikovcem.

Fatima Mujić, majka koja je izgubila dva sina, dva brata, muža i oca u srpnju 1995. godine u Srebrenici, u petak je prvi puta ponovno vidjela Mladića. Prisjeća se dana kada je došao u Srebrenicu i trenutka kada su je razdvojili od sinova. Kaže isti je, promijenio se nije.

"Nije njemu ništa. Stalno ga pitaju za njegova prava i on stalno govori kako nije dobro. Pa nisam ni ja dobro, ko mene pita kako sam. Niko
me ne pita kako se ja osjećam dok gledam u čovjeka koji je klao i ubijao. Samo kad se sjetim svog djeteta šta mu je radio. Da je njemu još furseta i dalje bi on ubijao", kroz suze je govorila Fatima.

"Ja sam general Ratko Mladić", ovako se pred sudom predstavio Mladić. A to su riječi koje su majku Bahru Hasanović vratile u srpanj 1995. kada je on došao i predstavio se Srebreničanima i zatim odvojio majke od sinova.

"On general? Nije on nikakav general. Pravi generali nikada ne bi ubijali ovoliku djecu. On je zlikovac. Zar on može biti vrijedan moja dva zlatna sina. Ovako je na hiljadu majki kao što sam ja. Vidiš li ti ovih ljepota? Jelć ti vidiš koliko ja drhtim jer ja sam ovu dvojicu sinova othranila. Vidiš li ti kako su mi lijepi, ko zlatne jabuke...", plakala je danas majka Bahra gledajući u Mladića.

Bahra Hasanović iz udruženja Majke Srebrenice gleda prvo pojavljivanje Mladića u Hagu, dok u rukama drži slike svoja dva sina koja su ubijena u Potočarima, 03. jun 2011.
Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim sudom majke su dočekale s ogorčenjem.

Smatraju nedopustivim da sudac Orie Mladića koji je bježao od Haškog tribunala i počinio ogromne zločine stalno podsjeća na njegova prava.

"Ovo što se Srbija sad odlučila izručiti Mladića, to ona nije uradila zbog BiH i nas žrtava, već zbog sebe. Srbija njega nije uhapsila, već samo isporučila. Oni su svi znali gdje je on. Ma dajte molim vas, pa mi smo svakog 11. u mjesecu ponavljali da je on u Srbiji, govorile smo to i Bramercu. Sve vam je to politika. Ali drago mi je što su ga uhapsili, što sam doživila da je pred licem pravde. Mada su oni tamo njega poslali samo da ga liječe", kaže Hafna Kičić.

Hajra Čatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice", od suđenja ne očekuje mnogo. Uhićenje, ali i suđenje smatra poltičkim činom.

"Ja ga nešto gledam, on se samo smješka i češka. Sve će ovo trajti kao i s Karadžićem, Šešeljem i Miloševićem. Evo i Mladić je odgodio izjašnjavanje samo da dobije na vremenu. On je monstrum, njega ne možeš porediti ni sa jednom životinjom. Jer svaku životinju s kojom bi njega uporedila uvrijedila bih tu životinju", kaže Čatić.

Majke će i haškom tužitelju Bramerzu uputiti nekoliko zahtjeva, najavila je Nura Begović.

"Mi ćemo i tražiti da se njemu odmah presudi. Jer mi znamo što je bilo kada je on stigao u Potočare. To je odmah bio kraj života za mušku populaciju u Srebrenici, pa čak i nekim lijepim mladim djevojkama", rekla je Begović.

Postoji dovoljno dokaza

Jedna od dvije tačke optužnice protiv Mladića koja se odnosi na genocid obuhvata i područje istočne i sjeverozapadne Bosne. Među njima je i opština Prijedor.

Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja Izvor prvo pojavljivanje pred sudom ocijenio je i kao znak da je Mladićeva današnja spoznaja ista kao ona ratna.

Spomenik žrtvama logora Omarska, maj 2011
„Nivo njegovog rezonovanja je veoma dobar i ja mislim da se ne razlikuje mnogo od onoga nivoa, u vrijeme kada je on imao tu moć da odlučuje o sudbinama ljudi. Sigurno nije bio ni za nijansu inteligentniji u ono vrijeme, tako da je sasvim sigurno ostala ta njegova ličnost i ono njegovo drčno isticanje toga da je on poznat general u svijetu. On još uvijek misli da je slavan. On je na njegovu žalost i na žalost svih nas, slavan i čuven samo po zlu“, kaže Ramulić.

U Prijedorskoj regiji su tokom 1992. godine formirani logori smrti u kojima su na najmonstruoznije načine ubijane hiljde Bošnjaka i Hrvata.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović ističe kako je zadovoljan što je Haški sud, čitajući novu optužnicu, i ovo stavilo na teret Ratku Mladiću.

„Očekujemo da će se uspijeti dokazati genocid. Mi smatramo da se on jeste desio, ako uzmemo samo nekoliko opština, od Ključa, pa dolinom
Sane do Bosanskog Novog, po našim istraživanjima, negdje oko 15 000 civila je pobijeno i to jeste genocid, da ne govorimo o deportacijama koje je Biljana
Plavšić priznala. Iz samog Bosanskog Novog je protjerano 11 000 ljudi u jednom danu. Činjenica je da postoji dovoljno dokaza“
, tvrdi Tahirović.

Enis Omerović sa Instituta za Istraživanje zločina protiv čovječnosti pri Univerzitetu u Sarajevu, komentarišući Mladićevo pojavljivanje na sudu, kaže:

„Pa mislim da smo svi imali priliku vidjeti kakvo je uopće ponašanje optuženika Ratka Mladića, kakvo, možda, možemo očekivati njegovo ponašanje tokom sudskog postupka. Najinteresantniji je bio svakako trenutak kada je on konstantno izjavljivao da nije dobio optužnicu. Vidjeli smo kako je zapravo njegovo ponašanje u tom smislu. Vjerovatno, želi dobiti na vremenu, želi maksimalno odugovlačiti cijeli ovaj proces, da taj dokazni postupak počne što kasnije“, zaključuje Omerović.

Naredno pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim sudom dogodit će se 4.6., sedmicu pred 16. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG