Dostupni linkovi

Makedonija: Protest zbog povećanja doprinosa na honorare


Sa protesta u Skoplju
Sa protesta u Skoplju

Nekoliko hiljada ljudi je protestovalo u ponedeljak ulicama Skoplja zbog vladinog predloga zakona koji predviđa da od 1. januara svi honorarci plaćaju doprinose kao i zaposleni.

Protest je počeo pred makedonskim Sobranjem, nastavljen je prema Ministarstvu rada i socijalne politike, da bi završio pred zgradom Vlade.

Okupljeni su izvikivali “Socijalna pravda”, “Neće vam proći”, “Zajedno smo jači”, “Dosta ste nas krali”. Među prisutnima je bilo novinara, glumaca, prevodioca, filmskih radnika, zaposlenih u nevladinim organizacijama, koji su nosili transparente sa porukama Vladi: “Ne državnom reketu”, “Prodajem bubreg da bi platio doprinose”, “Tvoj porez, njihova budućnost”.

Pre početka protestnog marša, Zdravko Saveski iz levičarskog pokreta Solidarnost je uporedio ono što se sada traži od honoraraca sa parama koje je Vlada dala da bi napravila gaće na spomeniku golog Prometeja, jer se pobunilo jedno udruženje žena.

“Kada je Vlada imala sluha za gaće Prometeja, onda neka posluša i narod, narod koga pljačka i želi da ga pljačka. Naš hleb je vredniji od Prometej”, poručio je Saveski.

Sa protesta u Skoplju
Sa protesta u Skoplju

Prisutnima se obratio i Dejan Lutovski iz levičarskog pokreta Lenka, jedan od organizatora protesta.

“Njihova tvrdnja je da je ovo socijalna mera koja će zbrinuti one koji spadaju u najugroženije i najranljivije kategorije. Naprotiv, ova mera će najviše povrediti najugroženije radnike”, naveo je Lutovski.

Tamara Čausidis iz Samostalnog sindikata novinara i medijskih radnika izjavila je da ovaj predlog zakona ozbiljno utiče na novinare.

“Mi novinari smo u najvećem broju honorarci, zato što nas tako drže na kratkom lancu, lako nas otpuštaju i pretvaraju nas u propagandiste”, konstatovala je Čausidis.

Okupljeni pred zgradom Vlade su ostavljali sitne novčiće, da bi, kako su rekli, pomogli Vladi.

Predlog zakon predviđa da se od 1 januara plaća 35 posto od honorara za penzijsko i zdravstveno osiguranje, umesto kao do sada, kada su honorarci plaćali samo 10 procenata ličnog poreza.

Ovaj procenat je obavezan za sve koji primaju honorar veći od minimalne plate koja iznosi oko 9,500 denara ili oko 155 evra.

Organizatori kažu da su se odlučili na proteste jer nisu imali drugi način da vlada čuje njihovo mišljenje da će se ovakvim zakonom osiromašiti oni koji zarađuju tek toliko da bi preživeli.

Pored nekoliko sindikata, levičarskih pokreta i nevladinih organizacija, iza današnjeg protesta je stao i Studentski plenum, koji je organizovao nedavni studentski protestni marš zbog odluke Vlade da svi studenti moraju polagati državni ispit na kraju studija.

XS
SM
MD
LG