Dostupni linkovi

Makedonija: Vlada više ne spava mirno


Autor: Marija Tumanovska, priredila: Mirjana Rakela

Serija poteza koje je poduzela makedonska Vlada u izmjenama nekih zakona, promovirajući isključivo pozitivne mjere, posebice na području ekonomije, pokazuju da „opozicijske bombe“ nisu imale nikakav utjecaj na njeno ponašanje.

Iako su za vlast akcije opozicije i objavljivanje "bombi" bile scenario za uništavanje zemlje, a objavljeni razgovori navodno montirani, ipak vladini dužnosnici ne mogu mirno spavati, smatraju makedonski analitičari.

"Činjenica je da Vlada nije aktivna kao što je bila. Usmjerena je na gospodarstvo, privlačenje investicija, ali nekako kao da je zatvorena u vlastitom krugu. Više nije prisutna toliko u javnosti, nije nametljiva koliko je bila ranije, i pretpostavljam da će to utjecati, posebno na neodlučne birače koji će nakon svega ipak imati blage rezerve prema vlasti“, ocjenjuje Nikola Dujovski, sveučilišni profesor.

Baškim Selmani, sveučilišni profesor, međutim, primjećuje da Vlada ima moralnu i pravnu odgovornost prema javnosti, pogotovo jer je bila upoznata s nekim od prisluškivanih razgovora. Vlada je, kaže Selmani, "izgubila ne samo povjerenje građana,već i osobnu vjerodostojnost".

"Nitko ne zna kako pronaći odgovarajući lijek", kaže on.

"Da li su opozicijske bombe do te mjere utjecale na povjerenje građana prema vlasti, mogu pokazati samo izbori, odlučan je Dujovski, ali samo ako se oni provedu u skladu s izbornim zakonom i bez partijskog utjecaja", navodi Selmani.

"Niti se opozicija uspjeva nametnuti, niti je Vlada previše zabrinuta kako sve to zajedno izgleda prema vani. Ipak,očekujem da će u budućnosti Vlada pokušati osnažiti svoje ovlasti, možda i prije samih izbora", ocjenjuje Dujovski.

Selmani smatra da bi u normalnoj demokratskoj državi ostavka Vlade trebala uslijediti već nakon prve opozicijske „bombe“ o korupciji.

Vlada se odnosi neodgovorno, svojim potezima kupuje socijalni mir, dodatno frustrira građane koji joj ne vjeruju", kaže Selmani.

No, naši sugovornici ne isključuju ni odgovornost opozicije. Oni smatraju da nije dovoljno samo prezentirati razne materijale kako bi se došlo na vlast. Politički dijalog obje strane u ovom trenutku je najpotrebniji, ocjenjuju makedonski analitičari.

Podsjetimo, početkom februara opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije na čelu sa Zoranom Zaevom počeo je s objavljivanjem prisluškivanih telefonskih razgovora iz koji je vidljiva korupcija unutar vlasti, izborne malverzacije, te podaci da je vlada premijera Nikole Gruevskog prisluškivala oko 20.000 građana, medju kojima su bili i oporbeni političari, novinari i intelektualci.

XS
SM
MD
LG