Dostupni linkovi

Mala Kruša: Složena još jedna kockica istine o zločinu


Groblje u Maloj Kruši na kojem su sahranjeni ubijeni Albanci
Groblje u Maloj Kruši na kojem su sahranjeni ubijeni Albanci
Na samom ulazu u Malu Krušu u opštini Orahovac nalazi se groblje na kojem su sahranjeni stanovnici ovog sela koje su tokom rata na Kosovu ubile srpske snage. Na ovom groblju u sredu će se sahraniti još 19 posmrtnih ostataka koji su albanskim porodicama, nakon 15 godina traženja, predati u utorak.

Velika i Mala Kruša poznata su kao sela bez muškaraca. Masakr koji se desio 26. marta 1999., lišio je života više od 110 muškaraca, starosti od 12-90 godine u Velikoj i Maloj Krusi. Nakon što su bili odvojenih od svojih supruga i ostalih članova porodice, dovedeni su u napuštenu kuću, gde su snage Vojske Jugoslavije i MUP-a otvorile vatru na njih.
Mala Kruša: mesto gde su ubijeni muškarci iz sela
Mala Kruša: mesto gde su ubijeni muškarci iz sela
Potom, kuća je zajedno sa mrtvim telima bila zapaljena. Ženama je već bilo naređeno da odu za Albaniju.

Kada su se po okončanju rata vratile sa malom decom, očeva, muževa i sinova nije bilo, kuće su im bile zapaljene, imovina uništena. Bilo ih je više od 80 udovica, a preko 140 dece je ostalo bez očeva.

Odeljenje za sudsku medicinu u Prištini u utorak je albanskim porodicama iz Male Kruše kod Orahovca predalo posmrtne ostatke 19 identifikovanih osoba. Isto odeljenje je u ponedeljak predalo posmrtne ostatke 27 osoba porodicama iz Suve Reke, od kojih je njih 24 iz porodice Berisha:
Kruša: Porodice preuzele posmrtne ostatke ubijenih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

U ime porodica iz Male Kruše govorio je Agron Dibrani, zahvalio se na posvećenost institucija, ali je dodao da bi bol porodica bio umanjen ukoliko bi se odgovorni akteri ovog masakra suočili sa pravdom:

“Porodice bi bile delimično mirnije kada bi se svi akteri zločina našli iza rešetaka. Sve dok se to ne desi, bol će biti uvek prisutna kod nas”, kazao je on.

Prikrivanje tragova zločina

Ostaci koji su u ponedeljak i utorak predati porodicama su nepotpuni, rekao je direktor Odeljenja za sudsku medicinu Arsim Gerxhaliu, dodajući da se oni mogu kompletirati u budućnosti.

Žene Kruše

O Velikoj i Maloj Kruši, dva sela u opštini Orahovac, u kojim po završetku rata na Kosovu gotovo da muškaraca više nije bilo možete pročitati OVDE
On je podsetio i na slučaj ‘streljačkog poligona’ u Prizrenu, kada je pre dve godine pronađena jedna trećina tela čoveka u Batajnici, jedan deo u Vrmnici a jedan na streljačkom poligonu u Prizrenu. Sve je to urađeno u cilju prikrivanja tragova zločina, kazao je:

“Mnogo šta smo videli ovih 15 godina ne nalazi se ni u knjigama. Očekujem da se i u budućnosti suočavamo sa neočekivanim...Svaki put kada pronađemo neku grobnicu, postoji mogućnost da se u nju pronađu preostali delovi tela”, kazao je Gerxhaliu.

Ovom događaju je prisustvovala i zamenica premijera Edita Tahiri, koja je kazala da je Vlada Kosova u Briselu zatražila da EU imenuje specijalnog izaslanika za pitanje nestalih kako bi bila povećan angažman na rasvetljavanju sudbine nestalih lica.

Članovi porodica su, međutim, uputili kritike institucijama što se o Maloj Kruši nikada nije diskutovalo unutar institucija:

"Naše majke, naše sestre su se suočile sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Imali su decu siročad, a nisu se oslobodili pojedinih troškova. Kako smo stigli do ovog? Zašto se Mala Kruša do sada nije ni jednom spomenula? Osećamo se veoma po strani”, kazao je jedan od njih.
Mala Kruša: Kuća u blizni koje su ubijeni meštani
Mala Kruša: Kuća u blizni koje su ubijeni meštani
“Kako može jedna majka, čiji se suprug vodi nestalim, da izdržava svoje petoro dece koja se školuju sa 130 eura mesečno i da redovno plaća vodu i struju?”, upitao je drugi ali nije dobio konkretne odgovore. Edita Tahiri je samo dala obećanja da će se sve žalbe ozbiljno razmotriti i da će uskoro posetiti ovo selo.

Prilikom naše nedavne posete Maloj Kruši, razgovarali smo sa Florijom Shehu, majkom četvoro dece, bibliotekarkom u osnovnoj školi u ovom selu. Ona je nedavno sahranila svog muža na groblju na samom ulazu u selo.

“To predstavlja olakšanje, kad barem znaš gde počiva. Moja svekrva se nije pomirila sa tim, ne veruje da su joj pronašli sina. O njenom suprugu se i dalje ništa ne zna. Većina se možda i pomirila sa sudbinom da se oni neće vratiti, ali, najteže je kada pomisliš način na koji su oni ubili... Sada nas drži nada da će možda biti bolje, barem za našu decu. Za nas je sve gotovo”, kazala je ona.

U Maloj Kruši se još uvek ništa ne zna o 66 osoba, a na celom Kosovu je oko 1.700 nestalih.
XS
SM
MD
LG