Dostupni linkovi

Ukrajina optužuje separatiste za obaranje malezijskog aviona i smrt 298 osoba


Ostaci putničkog aviona rasuti po zemlji, tela putnika na tlu, njihove lične stvari u prašini, obavijene gustim, crnim dimom.

To su potresni prizori koji su obišli svet nakon što je, prema ukrajinskim tvrdnjama, protivavionskom raketom pro-ruskih separatista na istoku Ukrajine oboren putnički avion sa 298 putnika i članova posade, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Spasilačke službe su u petak našle drugi crnu kutiju, nakon što su separatisti prvu našli u petak i poslali je Moskvu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je pad aviona “teroristički akt”.

“Ja sam pozvao profesionalce i stručnjake iz Holandije da istraže ovaj teroristički akt na transprentan način. Želim da skrenem vašu pažnju na činjenicu da mi ovo što se dogodilo ne zovemo incidentom ili katastrofom.To je teroristički napad”, rekao je Porošenko.

Savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Heraščenko prvi je saopštio da je avion pogođen Buk projektilom zemlja-vazduh dok je leteo na visini od 10.000 metara.

Ukrajinska služba bezbednosti je objavila snimke dva presretnuta telefonska razgovora za koje tvrdi da potvrđuju da su pro-ruski pobunjenici krivi za obaranje aviona.

U prvom razgovoru, služba tvrdi, komandant pobunjenika Igor Bezler govori ruskom obavještajnom oficiru da su pobunjenici oborili avion 17. jula.

U drugom razgovoru, dva pobunjenička borca -- jedan od njih na mestu pada aviona -- kaže da je napad izvela jedinica pobunjenika 25 kilometara severno od mesta pada.

Šef ukrajinske službe bezbednosti službe Valentin Nalivajčenko je rekao: "Učinićemo sve da ruska vojska koja je izvela ovaj zločin bude kažnjena."

VIDEO: Zgarište na mjestu pada malezijskog aviona

Zgarište na mjestu pada malezijskog aviona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Predstavnik ukrajinske nacionalne bezbednosti i saveta odbrane Andrij Lušenko istovremeno je odbacio svaku mogućnost da su u ovu tragediju umešane ukrajinske snage:

“Ukrajinske oružane snage nisu preduzele bilo kakvu akciju protiv ciljeva u vazduhu. U ime naroda, predsednik Ukrajine izražava svoje najdublje saučešće porodicama i voljenima onih koji su poginuli u ovoj užasnoj tragediji”, naveo je Lušenko.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine rekli su da nemaju oružje sa kojim bi mogli da obore avion na toj visini.

Jedan od lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodai ustvrdio je da su avion oborile ukrajinske vazdušne snage.

Međutim, neposredno pre nego što su stigli prvi izveštaji da se civilni boing 777 srušio u istočnoj Ukraji, lider separatista Igor Girkin poznatiji pod imenom Strelkov, hvalio se na društvenim mrežama da su njegovi ljudi oborili jedan avion.

U tekstu koji je objavio na svojoj stranici na najvećoj ruskoj društvenoj mreži VKontakte, Strelkov je napisao:

Post koji je postavio separatista Strelkov
Post koji je postavio separatista Strelkov

“U blizini Toreza oborili smo avion AN-26. Izdali smo upozorenje da nema letova u našem vazdušnom prostoru. Imamo video snimak koji to potvrđuje. Stambena naselja nisu pogođena. Nema povređenih civila.”

Zamenik portparola Ujedinjenih Nacija Farhan Hak samo je potvrdio da se avion pao u blizini granice između Ukrajine i Rusije:

“Nemamo više informacija. Ovo je tragičan razvoj događaja”, naveo je Hak.

Prema još nepotvrđenim informacijama, među žrtvama su i građani Holandije, Australije i Malezije.

Američki predsednik Barak Obama je dao instrukcije visokim američkim zvaničnicima da ostanu u bliskom kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima povodom navoda o oborenom avionu, saopštila je Bela kuća. Obama je rekao da je prema prvim informacijama sa kojima raspolaže očigledno da je po sredi užasna tragedija.

“Radimo na tome da utvrdimo da li je bilo američkih građana u avionu. To je naš prvi prioritet. Ja sam rekao našem timu za nacionalnu sigurnost da budu u bliskom kontaktu sa ukrajinskom Vladom. SAD će ponuditi svaku vrstu pomoći koja je potrebna da bi se utvrdilo šta se dogodilo i zašto je do toga došlo. U ime naše države mogu reći da su naše misli molitve sa porodicama putnika iz koje god zemlje da dolaze“, izjavio je Obama.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naredio hitnu istragu o uzrcima uzroka pada aviona, a postupak utvrđivanja svih činjenica oko ove tragedije pokrenula je i malezijska Vlada.

Evropska unija pozvala je na temeljnu međunarodnu istragu. U saopštenju Evropska komisija je apelovala na "sve strane u regiji" da omoguće pristup mestu pada avona i sa sarađuju u istrazi.

Navedeno je kako je ovaj incident još jedna ilustracija zbog čega je neophodna hitna obustava sukoba.

"Bez prejudiciranja činjenica koja stoje iza pada aviona, pozivamo sve strane da prestanu besmisleno gubljenje života u istočnoj Ukrajini, da se suzdrže od bilo kakvih oštrih poteza i slože se o hitnom prekidu vatre", navodi se u saopštenju.

Ruske vlasti zatražile su od ukrajinskih dozvolu da pomognu na mestu pada aviona, izjavio je za RIA novosti ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov.

Iz Kremlja je prethodno saopšteno da su o ruski i američki predsednik, Vladimir Putin i Obama razgovarali o padu aviona tokom ranije dogovorenog telefonskog razgovora koji su obavljali upravo kada su kontrole leta javile o padu aviona.

Nekoliko međunarodnih aviopr kompanija, među kojim nemačka Lufthansa, ruski Aeroflot i Turkish Airlines, objavili su da će izbegavati letenje iznad Ukrajine nakon pada malezijskog aviona i preusmeriti letove.

Francuska vlada takođe je savetovala francuske avio kompanije da izbegavaju ukrajinski vazdušni prostor.

XS
SM
MD
LG