Dostupni linkovi

Malinari vlastima: Ove godine na vreme iznosimo zahteve


Ariljska malina, ilustrativna fotografija
Ariljska malina, ilustrativna fotografija

Malinari Zlatiborskog i Moravičkog okruga ponovo su u poslednjih 15 dana održali skup, ovog puta u Užicu, da bi zatražili sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, što bi bio nastavak razgovora započetih u julu prošle godine kada im je premijer obećao organizovanje sastanka sa hladnjačarima da bi se dogovorila konačna cena maline.

Ove godine, kažu, malinari na vreme iznose svoje zahteve, a najvažniji je ne odstupiti od zajedničke cene maline za celu Srbiju, i to je 2,3 evra. Ali treba najpre da se dogovori krajnja cena prošlogodišnje maline, kaže predsednik Saveza Srpske maline Milutin Živković iz Bajne Bašte:

„Znamo da je lanjska sezona prošla u neujednačenim cenama maline u pojedinim delovima Srbije, pa podsećam da je niz Drinu malina imala cenu od 230 do 270 dinara, a kod nas u užičkom kraju malina je najviše plaćana 170 dinara, u toj ceni je i PDV. Za ovu godinu ćemo na vreme razgovarati o ceni maline, i tražićemo pomoć Vlade, da i ona posreduje kod hladnjačara. Složni smo, mi malinari iz užičkog i čačanskog kraja da malina ne sme biti ispod 2, 3 evra za prvu klasu.“, kaže Živković

Na skupu u Užicu bili su predstavnici 12 udruženja malinara Zlatiborskog i Moravičkog okruga, a Stojan Ocokoljić, predsednik udruženja „Vilamet“ iz Ivanjice, koja proizvode jednu petinu maline, kaže da sve ispod 2,3 evra po kilogramu maline bilo bi neisplativo uzimajući u obzir povećanje cene proizvodnje:

Stojan Ocokoljić
Stojan Ocokoljić

„Mi ćemo izaći sa akontnom cenom maline za ovu godinu, i nećemo hladnjačarima ubadati prst u oko. Ta cena bi najmanje morala da bude 2,3 evra. Sve ispod toga je neprihvatljivo. Pitaju nas kolika je vaša proizvođačka cena. Mi proizvođači koji imamo više malina nego što možemo da oberemo, moramo imati radnike-berače, koje u vreme berbe tretiramo kao članove svoje porodice. Oni spavaju u našim kućama, sa nama jedu, piju, naravno, koriste internet, televiziju, i sve ostalo, znate sezona berbe je skoro dva meseca, i mi ih uvek nagradimo sa po 500 dinara dnevno više nego što su zaradili. I zbog toga mi očekujemo, da ako može strancima da se daje 10.000 evra po jednom našem zaposlenom radniku, dajte nama samo 50 evra po jednom zaposelnom u malinarstvu, i biće svi zadovoljni.“, poručio je ivanjički malinar Stojan Ocokoljić.

Malinari su zakazali sledeći sastanak u aprilu, rekli su, ove godine biće mnogo složniji u celoj Srbiji da postignu cilj, naglašavajući da je malina najvažniji poljoprivredni izvozni proizvod Srbije. Naglasili su, očekuju, da premijer Vučić ispuni svoje obećanje.

XS
SM
MD
LG