Dostupni linkovi

Malo optimizma pred novi pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova


Sa neuspele sednice 17. jula 2014.
Sa neuspele sednice 17. jula 2014.

Tri meseca od održavanja parlamentarnih izbora Kosovo još nema nove institucije. Političke partije uoči petka, za kada je zakazan nastavak konstitutivne sednice prekinute 17. jula, inteziviraju sastanke i pokušavaju postići sporazum koji će omogućiti izbor predsednika i potpredsednika Skupštine.

Za sednicu u petak ne predviđa se, međutim, da će biti nastavak konstitutivne, već neka vrsta reprize sednice od 17. jula. Predsedavajuća ove sednice, najstarija poslanica, Flora Brovina u razgovoru za RSE kaže da su sve pripreme obavljene, ali dodaje da nije optimista da će se sve pozitivno završiti.

“Nisam optimista da ova sednica neće uzeti pravac one prve sednice, i to mi izaziva veliku zabrinutost…Nisam mogla da verujem da ćemo posle toliko godina doći u ovakvoj situaciji u kojoj ne govorimo jedni s drugima. Nije važan jezik koji upotrebljavamo, već se moramo sastati kako bi se dogovorili. Mi smo izabrani, predstavnici smo naroda i treba da se dogovorimo. Nisam optimista i očekujem problematičnu sednicu”, kazala je ona.

Brovina je dodala da su, ukoliko se ne prevaziđe ovaj politički grč, novi izbori jedini izlaz.

Demokratska partija Kosova Hashima Thacija će i na ovoj sednici predložiti svog kandidata, ali bez sporazuma sa nekom od albanskih političkih partija, što odmah dovodi u pitanje kako će se dostići 61 glas potreban za izglasavanje predsednika Skupštine. Ova partija ima ukupno 37 poslanika.

S druge strane, očekuje se da će i koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo (LDK-AAK-Nisma), ponovo predložiti Isu Mustafa za kandidata predsednika Skupštine. Oni ukupno imaju 47 poslanika.

Ovaj put se, međutim, taj blok nada da će pre sednice postići sporazum i sa Samoopredeljenjem Albina Kurtija o zajedničkoj vlasti. Nakon sastanka ovih partija, predsednik Alijanse Ramush Haradinaj izrazio je uverenje da će Samoopredeljenje postati deo koalicije.

“Ovih dana smo imali intezivne razgovore. Naši stavovi su približeni, toliko puno da ćemo na sednici ići zajedno. Nastavićemo da radimo kako bi do sednice pripreme bile gotove”, kazao je Haradinaj.

Jedan od protagonista biće ponovo lider LDK-a, Isa Mustafa. On je 17. jula izabran za predsednika Skupštine ali je Ustavni sud oborio tu odluku, navodeći da je izbor bio neustavan.

Mustafa sada navodi da se najpre očekuje da PDK izađe sa kandidaturom, ali, uzimajući u obzir da ova partija nema dovoljno glasova, Mustafa i ostatak bloka očekuju da će ipak oni dobiti pravo za kandidovanje.

Oni se pozivaju na presudu Ustavnog suda u kojoj se između ostalog od poslanika traži da pronađu ustavno rešenje za mesto predsednika Skupštine.

“Mi ćemo otići u Skupštini, ispoštovaćemo sve ustavne procedure. Na osnovu odluke Ustavnog suda poslanici trebaju da pronađu rešenje i mi ćemo se maksimalno angažovati kako bi pronašli rešenje u Skupštini. PDK će iskoristiti prva tu priliku jer joj je odluka suda to omogućila”, kazao je Mustafa.

Fatmir Limaj iz Inicijative za Kosovo je kazao da se čini sve kako bi se prevazišlo kašnjenje u formiranju novih institucija.

“Nadamo se da će se ova situacija blokade okončati 12. septembra, kada će se početi sa izgradnjom novih institucija”, kazao je on.

Međutim, šanse su da ni ova sednica neće okončati politički i ustavni grč na Kosovu.

Zvaničnici iz PDK-a nisu isključili iz mogućnosti da, ukoliko Isa Mustafa ponovo bude izabran za predsednika, to pitanje ponovo upute Ustavnom sudu.

PDK smatra da je Ustavni sud priznao samo njihovo pravo da kandiduje kandidata za predsednika Skupštine, određujući je najvećom parlamentarnom grupom.

XS
SM
MD
LG