Dostupni linkovi

DPS vs SDP: Kome će Luka Kotor?


Dugotrajan sukob dominantne članice vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista premijera Mila Đukanovića i manjeg partnera, Socijaldemokratske partije koju predvodi predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić ovih dana je dobio novi impuls. Nakon neslaganja u vezi sa više projekata i aranžmana, sada su se DPS i SDP na lokalnom nivou „dokačili“ oko Luke Kotor.

Najnoviji sukob DPS-a i SDP-a, u javnosti je protumačen kao protivljenje Socijaldemokratske partije namjeri Demokratske partije socijalista da privatizuje Luku Kotor koja je sada u vlasništvu Opštine Kotor, odnosno, kako je više DPS-ovih oponenata javno ocijenilo, Luku Kotor namjesti nekom odabranom investitoru i to po povoljnijim uslovima od tržišnih.

„Zašto da ne štitimo naša privredna društva? Ako imamo Luku Kotor koja je crnogorsko privredno društvo i koja služi gradu Kotoru i Crnoj Gori, zašto prednost prvenstvene koncesije davati nekom drugom ako mi već imamo uslove za to?“, pita funkcionerka SDP-a, Draginja Vuksanović.

U DPS-u odbacuju optužbe da se Luka Kotor nekome namješta. Šef kotorskog DPS-a, Željko Aprcović kaže da njegova partija uopšte nije za prodaju Luke.

„Ne znam čiji je interes da širi špekulantske priče da je DPS za prodaju akcijskog kapitala čiji je vlasnik Opština Kotor. Da bi neki privatni investitor došao u priliku da razgovara u vezi sa učešćem u radu Luke, mora da pokrene određenu proceduru koja se mora obaviti po zakonu. Koliko je meni poznato, ništa nije dolazilo kao zvaničan predlog ili želja nekoga da kroz svoje ulaganje poboljša nivo kvaliteta rada Luke Kotor, niti želja DPS-a da se taj posao završi kako to žele da prikažu određeni dušebrižnici.“

U međuvremenu je došlo do inicijative za promjenu sastava upravnog odbora Luke Kotor koji nije prošao, a javnost je to vidjela kao pokušaj DPS-a da progura svoj kadar u upravni odbor kotorske Luke i otvori put njenoj prodaji.

Politički oponenti DPS-a su javno kritikovali, kako kažu, namjeru DPS-a da proda Luku Kotor koja je skrivena iza neodobravanja koncesije i ocjena o lošem upravljanju kompanijom što je naročito kontroverzno kada se zna da Luka Kotor posluje finansijski pozitivno i da je upravo ovih dana, svjetska organizacija Business Initiative Directions odlikovala Luku Kotor Zlatnom Medaljom za kvalitet.

„Problem je nastao isključivo zbog isticanja koncesionog ugovora koji je imala Luka Kotor koji je istekao polovinom maja ove godine“, kaže šef kotorskog DPS-a, Željko Aprcović.

„Luka ima objektivni problem u vezi sa isticanjem ugovora o koncesiji. Vlada je pokazala da ima želju da se taj problem na adekvatan način riješi u narednih 120 dana za koliko je produžen rok zakupa, odnosno, koncesionog ugovora. S obzirom na činjenicu da su u prethodnom periodu bili potpuno drugi zakonski okviri, po kojima se Luka ponašala u odnosu na novi Zakono lukama, naša Luka je trebalo da, shodno važećim zakonskim rješenjima, potpiše sporazum sa lučkom upravom koja vrši inspekcijski nadzor svih luka na nivou Crne Gore, kojim bi regulisali međusobna prava i obaveze.“

Predlozima poslanika Andrije Popovića iz Liberalne partije i Draginje Vuksanović iz SDP-a, obezbijedilo bi se prioritetno produženje koncesije preduzeću Luka Kotor čime bi, prema riječima predlagača, problem koncesija bio riješen.

Suština našeg Predloga zakona je da privredna društva iz samog zakona, nakon prestanka važenja stečenih prava, odnosno, ugovora koji je zaključen sa Morskim dobrom u roku od 60 dana može koncedentu podnijeti zahtjev za dodjelu prvenstvene koncesije uz koji priloži poslovni plan za period na koji se traži ta koncesija, završni račun i bilans stanja za dodjelu same prvenstvene koncesije.“

XS
SM
MD
LG