Dostupni linkovi

Mamići se (još ne) vraćaju kući


Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Braća Zdravko i Zoran Mamić tek će se u nedjelju vratiti iz Slovenije, gdje su na pripremama njihovog kluba Dinamo. Njih se sumnjiči zapodmićivanje, utaju poreza i malverzacije teške desetke milijuna kuna. Iako su najavili da se vraćaju danas, nakon konzultacija s odvjetnikom predomislili su se. Treći osumnjičeni, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović priveden je po povratku iz Azerbejdžana.

Braća Zdravko i Zoran Mamić tek se u nedjelju vraćaju iz Slovenije u Zagreb kako bi se suočili s ozbiljnim optužbama. Podmićivanje poreznog inspektora, ilegalno profitiranje od transfera bar dvaigrača, od toga je jedan igrač Real Madrida Luka Modrić, teško bar 50 milijuna kuna, i pronevjera i porezna utaja teške bar 21 milijun kuna – to su stvari otprije nekoliko godina za koje se sumnjiči njih, bivšeg direktora Dinama a sada direktora Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića, kojeg je na povratku u Hrvatsku na zagrebačkom aerodromu dočekala policija,iporeznika, koji je jedini ranije uhapšen. Iako su Mamići najavili da se vraćaju danas, nakon konzultacija s odvjetnikom predomislili su se.

Mamić tvrdi da je to politički progon od strane vlade lijevog centra koja navodno pogrešno misli da je on glavni financijer HDZ-a, a HDZ također optužuje vladajuće da je posrijedi politički progon. Međutim čini se da je Mamiću prije presudila suradnja unutar Europske unije, pa se više ne može na crno zarađeni novac bez problema spremati u banke preko granice. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

„Naravno da je to bacanje prašine u oči i pokušaj da se ponovo vrijeđa institucije – prije svega neovisno pravosuđe, Ured Državnog odvjetništva za sprečavanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) i policiju. Posebno ova okolnost da ured za porezne utaje u trenutku kad smo dio Europske unije i kada se ne može više skrivati novce u inozemstvu bilježi rezultate. Prema tome, ja sam siguran da je ova Vlada dokazala da ne bira tko je s koje stranei da će nastaviti tako i dalje raditi. A na sve ovo drugo, mogu samo odmahnuti rukom.“

Mamić je u sinoćnjoj emisiji na to odgovorio formom u kojoj je najbolji – deračinom.

„Lažeš! 'Ajmo na detektor laži. Evo, ja ću doći sutra, organiziraj detektor laži, ja i ti idemo na detektor laži!“

Ovo nije prvi puta da se istražuje Mamića, i svaki puta se izvukao. Što bi moglo biti ovoga puta, analizira u izjavi za naš radio novinar tportala i dobar poznavatelj problematike Damir Petranović.

„Ovaj puta mislim da bi se nešto moglo dogoditi, ali isključivo zahvaljujući ministru financija Borisu Lalovcu, odnosno ovom uredu za velike porezne prijevare kojeg je on ustanovio. Jer, da je država – Državno odvjetnišvo, USKOK, policija - htjela stati na kraju Zdravku Mamiću, mogla je sve ovo što se sada događa napraviti 2008, 2009, 2010. pa sve do danas. Jer to nisu novi slučajevi, to je sve stara priča!“

Odjel koji – možda – konačno dođe glave Mamiću,Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (SSOPP) ustrojen je prema uzoru američke Internal Revenue Service (IRS), a Amerikanci su i obučavali ove hrvatske poreznike – specijalce.

Petranović kaže da se Mamića moglo i ranije procesuirati – bilo na vrlo sumnjivoj nabavi stolica za Dinamov stadion, bilo na ilegalnom posjedovanju policijskih dosijea navijača koji mu se suprotstavljaju.

„Da ne govorimo o nizu manjih i većih nepravilnosti u samom nogometu koje se moglo iskorijeniti pomoću Sportske inspekcije, pomoću Državnog inspektorata, bivšeg sastava porezne uprave itd. Progon Zdravka Mamića danas on i neki njemu bliski ljudi tumače kao politički motiviran, a ja bih rekao - upravo suprotno! Ja bih rekao da je politika do sada sprječavala progon Zdravka Mamića i da je tek sada skinula šape sa cijelog tog slučaja.“

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

Politički analitičar Žarko Puhovski pak za naš radio kaže kako je već davno trebalo propitati Mamića, ako ništa drugo a ono zbog robovlasničkih ugovora kakve je imao sa svojim igračima, ali da ovoga puta neće biti ništa, jer ga se tretira na način koji će mu omogućiti da ispadne političkom žrtvom uoči izbora.

I onda će se stvar na ovaj ili onaj način ublažavati, koliko god je on htio radikalizirati, ili baš zato jer je on želi radikalizirati, tako da se sve realne odluke odgode – kao i sve drugo u Hrvatskoj -za razdoblje nakon izbora, dakle nakon veljače iduće godine.“

Puhovski je duboko uvjeren da ovaj postupak nije predizborno tempiran, ali vladajućima zamjera što se ponašaju kao politički slon u političkoj prodavaonici porculana.

„Ja doista ne mislim da je to predizborno, nego je to učinjeno bez političkog osjećaja. Svi su oni jako ponosni da su apolitični, a trebali bi biti u nekom smislu politični – trebali bi biti svjesni konteksta u kojem djeluju, a na žalost nisu.“

XS
SM
MD
LG