Dostupni linkovi

Mandić, Radunović i Knežević blizu krivičnog procesa


Sednica Administrativnog odbora, 9. novembar 2015
Sednica Administrativnog odbora, 9. novembar 2015

Administrativni odbor predložio je skidanje imuniteta trojici poslanika i lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću, kako bi se protiv njih vodio krivični postupak zbog događaja na demonstracijama ispred Skupštine Crne Gore. Za skidanje imuniteta na Odboru glasali su poslanici vladajuće koalicije i Pozitivne Crne Gore. Mandića i Radunovića tužilaštvo tereti za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, a Kneževića za napad na službeno lice. Uskoro bi trebalo i plenum da potvrdi odluku Administrativnog odbora o skidanju imuniteta trojici poslanika.

Za manje od pola sata, bez disonantnih tonova i replika, Administrativni odbor Skupštine Crne Gore izglasao je, na zahtjev tužilaštva, da trojici poslanika bude oduzet imunitet od krivičnog gonjenja.

Reakcije na odluku Administrativnog odbora

Komentarišući odluku Aadministrativnog odbora da podrži zahtjev Tužilaštva za ukidanje imuniteta trojici poslanika DF-a, Nebojša Medojević je kazao da članovi Odbora snose odgovornost za svoje postupke, konstatujući da će opoziciona koalicija nastaviti protestna okupljanja do ispunjenja političkih zahtjeva.

Lideri Demokratskog fronta najavili su održavanje novog protestnog skupa u Podgorici za nedjelju 16. novembar, kada će pod geslom „Opkoljeni ste“, formirati živi lanac oko institucija i pojedinih privatnih firmi 'koje su prepoznate kao oslonac režima'.

Zahtjev lidera DF-a je ostavka Vlade Mila Đukanovića i formiranje prelazne vlade.

Predstavnici vladajuće koalicije DPS-a, SDP-a i Bošnjačke stranke, te Pozitivne Crne Gore su jednoglasno predložili Skupštini da omogući pokretanje krivičnog postupka protiv Andrije Mandića i Slavena Radunovića za djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, a protiv Milana Kneževića za napad na službeno lice.

Predsjednik Odbora, Radivoje Nikčević iz DPS-a, je pozvao članove Odbora da se odrede u odnosu na karakter krivičnog djela za koje su poslanici osumnjičeni i visinu zaprijećene kazne za ta djela, kao i to da su kako je rekao krivična djela počinjena van parlamenta:

„Danas kada raspravljamo o zahtjevu Višeg i Osnovnog državnog tužioca moramo imati na umu i činjenicu da su poslanici Demokratskog fronta, za koje se traži oduzimanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka, trenutno van parlamenta i da je krivično djelo učinjeno van parlament", naveo je Nikčević.

Ostali poslanici DPS-a, Milorad Vuletić i Radovan Obradović, su odmah saopštili da će glasati za skidanje imuniteta, ali i naglasili da ovom odlukom ne sude kolegama poslanicima da li su pokušali da ruše ustavni poredak:

„Postoji osnov sumnje za ovo što im se stavlja na teret. A da li su stvarno oni to uradili nije na meni, niti na nama ovdje da sudimo već da omogućimo tužilaštvu i ostalim državnim organima da rade svoj posao", konstatovao je Vuletić.

„Ja ne ulazim u samu osnovu i činjenični opis ovih djela, ulazim samo u tu činjenicu da treba dozvoliti da rade u punom kapacitetu i tužilaštva i sudovi i da su svi građani dostupni krivično pravnim organima", rekao je Obradović.

Ispitati i ekonomsko podrivanje države

Saopštavajući da podržava skidanje imuniteta poslanicima opozicije, Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije je rekao da želi da se ispita da li su oni učinili djelo protiv države:

„Ne mogu reći da nije bilo i dilema. Jeste, bilo je dilema jer, prije svega, nama je stalo do dijaloga i do što bržeg stabilizovanja političke i ukupne situacije u državi. Zahtjev tužilaštva je temeljen na osnovanoj sumnji da je počinjeno krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog poretka, što je u suštini i djelo protiv države. A ja pripadam državotvornom pokretu i nemam pravo ignorisati takvu sumnju bez dodatnog propitivanja", obrazložio je Rastoder.

Sednica Administrativnog odbora, 9. novembar 2015, foto: Savo Prelević
Sednica Administrativnog odbora, 9. novembar 2015, foto: Savo Prelević

Iako se govorilo o razlozima skidanja imuniteta trojici poslanika, zbog događaja na protestima Demokratskog fronta, u obraćanju članovima odbora poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić nije obrazložila zbog čega podržava skidanje imuniteta Mandiću, Radunoviću i Kneževiću. Ona je pozvala tužilaštvo da ispita ekonomsko podrivanje države:

„Tražimo od Vrhovnog državnog tužioca da hitno postupi po podnijetim krivičnim prijavama koje ukazuju na ekonomsko podrivanje temelja ove zemlje koje su u postupku, jednako ažurno kao u ovom slučaju, jer je narod doveden u poziciju da nema od čega da živi jer je na djelu nepoštena raspodjela društvenog bogatstva. Tražimo da se procesuiraju podstrekači iz politike i medija u ovom slučaju, a kada je ekonomski interes ove zemlje u pitanju koji se podriva, tražimo da se procesuiraju pomagači onima koji podrivaju ekonomske temelje ove zemlje", navela je Azra Jasavić.

Članovi Odbora iz opozicione Socijalističke narodne partije i Demokratskog fronta nisu prisustvovali sjednici Odbora.

Podsjetimo, tužilaštvo je pokrenulo postupke krivičnog gonjenja protiv trojice poslanika, nakon sukoba demonstranata i policije 24. oktobra. Dio demonstranata je te večeri napao policiju koja je obezbjeđivala Skupštinu Crne Gore, nakon čega je došlo do upotrebe hemijskih i drugih sredstava.

U dosadašnjoj istrazi o događajima te večeri, na osnovu pregleda snimaka, policija je utvrdila identitet preko trideset osoba koje su napadale policiju.

Istovremeno teče tužilačka istraga o prekoračenju ovlašćenja specijalne antiterorističke jedinice nad dijelom građana, u periodu kada je policija razbila grupe nasilnih demonstranata.

XS
SM
MD
LG