Dostupni linkovi

Akcija protiv nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera


MANS u Podgorici
MANS u Podgorici

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) počela je 23. juna novu kampanju u borbi protiv korupcije u čijem fokusu je nezakonito bogaćenje javnih funkcionera. Garantujući apsolutnu anonimnost i zaštitu podataka, MANS poziva sve građanje da se uključe u razotkrivanje korumpiranih funkcionera.

Rekavši da su konkretni zahtjevi za kriminalizaciju nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera stigli i od Evropske Unije i od Sjedinjenih Američkih Država, direktorka MANS-a, Vanja Ćalović je podsjetila da je Vlada Crne Gore to ignorisala iako je retorički posvećena procesima evropskih i evroatlantskih integracija.

Ćalović je podsjetila da su javni funkcioneri imovinu prijavili 2005. Kada je usvojen Zakon o konfliktu interesa, a da je, sudeći po tim prijavama, gotovo cijela tadašnja Vlada živjela na ivici, ili ispod granice apsolutnog siromaštva.

„U međuvremenu smo došli u situaciju da neki javni funkcioneri, posebno ministri žive, maltene, od vazduha, da su im supruge toliko štedljive da uspijevaju da vrate milionske kredite od svojih zvaničnih, skromnih plata, a da za to niko ne snosi odgovornost i nijedna državna institucija se ne bavi sadržajem tih prijava“, kaže Vanja Ćalović.

„Pozivamo građane da nam jave sve slučajeve kada znaju da neki javni funkcioner ili njegova porodica živi daleko iznad svojih mogućnosti. Kada znaju da taj funkcioner ima imovinu koju nije prijavio ili je sakrio ili prenio na neko drugo lice. Takođe i kada postoji sumnja da neki funkcioner ima imovinu u inostranstvu, novac na tajnim računima... Mi ćemo pokušati da to istražimo i izvršimo pritisak na institucije sistema da nešto konkretno urade. Do sada se pokazalo da te institucije nikada nijesu reagovale po prijavama koje smo podnosili.“

Kampanja MANS-a
Kampanja MANS-a

U susret postojećim inicijativama koje su pokrenute u parlamentu koje bi efikasnije regulisale otkrivanje i dokazivanje nelegalno stečene imovine javnih funkcionera, MANS predlaže jednostavno rješenje.

„Predlažemo da, kada javni funkcioneri već podnose prijave o imovini i tvrde da su tačni, da samo stanu iza toga pod punom krivičnom odgovornišću. Ako neko prijavi imovinu, a ispostavi se da postoji i neka imovina koja nije prijavljena, da taj funkcioner ima obavezu da objasni na koji način je stekao“, kazala je Vanja Ćalović.

Institucija zviždača, odnosno, pojedinaca koji prijave nezakonitosti unutar organizacije ili institucije u kojoj su zaposleni u Crnoj Gori nije zaživjela, a razloge nije teško naslutiti.

Jedan od njih je i Rašo Čijović, radnik nikšićkih Rudnika boksita koji je u firmi otkrio zloupotrebe sa velikim količinama goriva. Na kraju je, po njegovim riječima, morao da plati kaznu za klevetu od skoro dvije hiljade eura, dok je počinilac prošao sa zabranom obavljanja odgovornih poslova.

„Zato što sam 2010. ukazao na korupciju u Rudnicima boksita, odnosno, otuđenje velikih količina goriva, kažnjen sam 1.750 eura, sa troškovima izvršitelja 2.100 eura. Sa tim sam danas upoznao i poslaničke klubove u parlamentu. “

Zbog nesigurnosti koju bi osjetili svi koji bi željeli da prijave nezakonite radnje ili pruže informacije i, eventualno, dokaze o nezakonitom bogaćenju funkcionera, MANS je obezbijedio bezbjedan sistem koji garantuje apsolutnu anonimnost građanima i zaštitu podataka koje će dalje procesuirati ova NVO.

Zamjenik direktora MANS-a, Dejan Milovac kaže: „MANS ima presudu Upravnog suda koja potvrđuje da je Uprava policije nezakonito pratila našu komunikaciju i svjesni smo da to predstavlja problem građanima kada bi htjeli da nam prijave korupcije jer strahuju za svoju bezbjednost. Zbog toga je MANS smislio sigurnu platforumu. Na sajtu Prijavikorupciju.me, svi koji žele anonimnost prilikom prijave mogu koristiti taj servis koji je potpuno bezbjedan jer garantuje apsolutnu anonimnost i zaštitu svih podataka koji se skladište na serverima izvan Crne Gore. “

XS
SM
MD
LG