Dostupni linkovi

Marš u Banjaluci: Žene nisu mašine za rađanje


Predstavnici Udruženja Oštra Nula, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Centrom za mlade Kvart iz Prijedora, Mrežom za izgradnju mira i nezavisnim akterkama i akterima iz Banje Luke, Sarajeva i Prijedora promarširali su u nedelju Banjalukom kako bi na 8. mart, Dan žena, ukazali na težak položaj žena u BH društvu. Poručili su kako se veliki broj žena i dalje osjeća omalovaženo i da ih tretiraju kao mašine za rađanje.

„Porodilišta bi trebala postati prijatelji svih majki, a ne kao što je to u BiH. Na primjer u cijeloj državi ne postoji niti jedan porođajni sto za žene sa invaliditetom, a samo je jedan pogodan za ginekološki pregled. Sva politička, ekonomska i rodna prava žena u BiH konačno se moraju dići na dostojanstven nivo“, poručila je aktivistkinja Oštre nule Irina Rakita.

Aktivisti su govorili i o istraživanju koje je sprovedeno u okviru akcije „Sloboda rađanju“, u kojem je učestvovalo 1.700 žena iz Bosne i Hercegovine, a koje je provedeno u februaru ove godine.

Istraživanje je pokazalo da se 59 posto žena tokom porođaja u RS nije osjećalo sigurno i zaštićeno, u 84 odsto slučajeva pratiocima, uglavnom očevima, nije bio dozvoljen ulazak u porođajnu salu, dok a 60 posto njih tvrdi da nije učestvovalo u odlukama o načinu porođaja.

XS
SM
MD
LG