Dostupni linkovi

Mars uništava svoj najveći mjesec: Phobos se raspada


Phobos (ilustracija)
Phobos (ilustracija)

Najveći Marsov mjesec Phobos počeo se raspadati, objavila je NASA. Naučnici su prvobitno mislili da su brazde široke 200 metara, a duge i do 20 kilometara stvorene nakon udara koji je skoro uništio satelit i stvorio krater. No, analize su razotkrile sasvim drugačiju istinu.

Detaljnim analizama otkriveno je da su brazde posljedica gravitacijske sile sa Marsa. Phobos orbitira na 6.000 kilometara iznad Crvene planete čija gravitacija ga vuče dva metra svakog stoljeća. Naša planeta i Mjesec formirani su pod djelovanjem zajedničkih sila koja uzrokuju plimu.

Naučnici očekuju da će Marsova gravitacija uzrokovati potpuni raspada Phobosa za nekih 30 ili 50 miliona godina. Slična teorija bila je postavljena deceniju ranije, ali je odbačena jer se mislilo da je Marsova gravitacija preslaba da razbije čvrst mjesec Phobosove veličine.

Ali nova razmišljanja sugerišu da je Phobos ustvari gomila ruševina koju zajedno drži sloj prašine, tla i slomljenih stijena tanke 100 metara. Ovo bi moglo podržati teoriju da Marsova gravitacija može izazvati dovoljno stresa da polomi površinu mjeseca.

"Mislimo da se Phobos već počeo raspadati prvi znak toga su ove brazde", rekao je Terry Hurford iz NASA-e.

Pretpostavlja se i da se Neptunov mjesec Triton polako raspada, te da ga čeka ista sudbina.

"Ne može slikati te udaljene planete kako bismo vidjeli šta se dešava, ali rad na Phobosu nam pomaže da shvatimo te sisteme jer bilo koja vrsta planete koja pada u zvijezdu može se raspasti na isti način", rekao je Hurford.

XS
SM
MD
LG