Dostupni linkovi

Matanić za film „Zvizdan“ nagrađen u Cannesu


Dalibor Matanić
Dalibor Matanić

Hrvatski dugometražni igrani film "Zvizdan", autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled" („Un Certain Regard“) 68. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, navodi se u priopćenju HAVC-a.

U intervjuu za RSE pred odlazak u Cannes, Matanić je o filmu kazao: „To je moj autorski stav prema svijetu, to je moje promišljanje ovih naših života, a uvijek kažem da su naši životi prekratki da bi ljudi mrzili. Puno je lakše i jednostavnije mrziti nego voljeti, to je sigurno kod nas. Ja mislim da je naš film nježan, ljubavni je, ima jednu jako suptilnu notu".

Scena iz filma "Zvizdan"
Scena iz filma "Zvizdan"

Nagrada u ovom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ova nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme, ističe HAVC .

Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.

Matanićev "Zvizdan" je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta.

Kako se navodi u sinopsisu, ‘Zvizdan’ je priča o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Glazbu su skladala braća Alen i Nenad Sinkauz, direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic.

Dalibor Matanić dosad je snimio dugometražne filmove 'Blagajnica hoće ići na more', 'Fine mrtve djevojke', '100 minuta slave', 'Volim te', 'Kino Lika', 'Majka asfalta', 'Ćaća' i 'Majstori' te nekoliko kratkih filmova.

XS
SM
MD
LG