Dostupni linkovi

Istraga zbog objave fotografije tužioca u slučaju "Šarić"


Sudnica, ilustrativna fotografija
Sudnica, ilustrativna fotografija

Slika tužioca koji se bavi nekim od najtežih procesa, kao što je slučaj grupe Darka Šarića, objavljena je na nekoliko internet portala. Njegove kolege smatraju da je u pitanju pritisak i pozivaju državu da reaguje. Priča se dodatno komplikuje kada se uzme u obzir da fotografija potiče iz službene evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako saznajemo, tužilaštvo je pokrenulo istragu koja bi trebalo da utvrdi ko je, kako i sa kojim ciljem izložio tužioca nečemu što se može tumačiti i kao „javni linč“. Ponovo se otvara i stara tema medija sumnjive pozadine, ali i nekažnjivosti onoga što rade

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu jer je na nekoliko sajtova objavljena fotografija tužioca Saše Ivanića, nadležnog u nekim od najtežih procesa poput krijumčarenja kokaina i pranja novca grupe Darka Šarića.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal, za RSE je potvrđeno da je to tužilaštvo, povodom objavljivanja fotografije za koju je utvrđeno da potiče iz službene evidencije MUP-a Srbije, odmah nakon objavljivanja slike zatraženo da se utvrdi pod kojim okolnostima, ko je i kada pristupio ličnim podacima tužioca i ko je omogućio njihovo korišćenje.

Fotografija tužioca Ivanića prvi put je objavljena u junu, u jednom dnevom listu, zatim na jednom internet portalu i na jednoj televiziji. Nedavno je, u februaru, ponovo upotrebljena na još nekoliko portala.

Udruženje tužilaca Srbije veoma je ozbiljno shvatilo objavljivanje fotografije njihovog kolege i ocenilo da bi država morala da reaguje. Predstavnica udruženja Branka Vučković, upozorava da je u pitanju veoma opasan čin. „Samom tom činjenicom što tužilac koji radi na ozbiljnim predmetima više ne oseća neku slobodu u rešavanju. Znači počinje da brine i počinje da se pita zašto su njegove fotografije objavljene. Niti je davao fotografije, niti ga je neko pitao.. Znači, sloboda nekog našeg posla kao izabranih lica u državnim organima je tu već uzdrmana. Obzirom na ozbiljnost predmeta koji se radi, očekuje se da u državi postoji mehanizam i da nas u tom delu štiti.“

Tužiteljka Branka Vučković kaže da bi ona, da se o njoj radi, to doživela kao pritisak. „Ne bi mi bilo sve jedno da sam ja u pitanju“, kaže naša sagovornica i pita „zašto se uostalom te fotografije nalaze na tom sajtu? Trebalo bi da dobijemo odgvor, pa da ne bude osećaj da je pritisak“

RSE: Šta bi država trebalo da uradi?

Vučković: Svakako da ispita čiji je to sajt, ko ga je registrovao, svrhu, da li ima veze sa nekim ljudima ili čak podrškom tim ljudima i da se to skloni sa sajta. Da li baš u javnosti treba da se pokaže ko je zamenik (tužioca) koji radi te predmete?

Objave bez odgovornosti

O „Antidotu“, sajtu na kome je fotografija tužioca nedavno objavljena, mediji su pisali kao o portalu koji u tekstovima brani Darka Šarića i napada Tužilaštvo za organizovani kriminal. Pojedini tekstovi na ovom sajtu su nepotpisani, na njemu ne postoji impresum sa spiskom urednika i odgovornih lica, niti su navedeni kontakt adresa i broj telefona. U tekstu „Pravosuđe i mediji kao politički instrumenti“ potpisanom sa „Antidot tim“, u kome je objavljena sporna fotografija, analiziraju se i tekstovi koji su pisani o Šariću. Tu se našao i Stevan Dojčinović, novinar i autor knjige „Šarić“.

„To nije prvi tekst koji predstavlja moju knjigu na jedan potpuno pogrešan način“, rekao nam je Dojčinović.

„Jednostavno su u tom tekstu naslagali sve novinare čije im je izveštavanje zasmetalo na jedan ili drugi način. Tu se vidi da su to uglavnom novinari koji su najviše pisali o slučaju Darka Šarića i svim vezama koje su odatle proizilazile. Tako da verujem da je to ta ekipa sa druge strane, koja pokušava sada preko ovog portala da spinuje“, kaže Dojčinović.

Medijski tekstovi u kojima se određene ličnosti izlažu nekoj vrsti javnog linča, kao što je slučaj sa objavljivanjem fotografije tužioca Saše Ivanića, nisu novost. Ipak, gledajući unazad, teško je pronaći primer da je neko za to odgovarao. Stevan Dojčinović kaže i da je veoma teško reći ko stoji iza portala Antidot. „Nejasno je ko su urednici, ko uređuje te tekstove, ko je vlasnik portala. To se ne zna. To je jedna potpuno sakrivena priča, koja jako lepo izgleda – portal je dizajnerski lepo sređen, dobar je font i tako dalje i koja dosta ozbiljnije piše nego dosadašnji listovi poput ’Informera’ ili tih nekih tabloidnih varijanti. Vidim i da imaju velike planove, da će neki medijski kampus otvoriti. Tako da je neko očigledno stavio ozbiljnu lovu u tu priču, ali je potpuno nejasno odakle te finansije stižu jer je potpuno netransparentno.“

Neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka osobe kao što je tužilac, kako nam je objašnjeno, smatra se težim oblikom krivičnog dela, za koje je zaprećena kazna i do tri godine zatvora.

XS
SM
MD
LG