Dostupni linkovi

Mediji o terorizmu: Dobro odmjeriti svaku informaciju i ne širiti strah


Kamere, ilustrativna fotografija
Kamere, ilustrativna fotografija

Serije tekstova i informacija u pojedinim crnogorskim medijima o prijetnjama od terorističkih napada, procjenama da li je Crna Gora potencijalna meta, o borcima iz Crne Gore koji odlaze na ratišta gdje se bore u redovima militantnih organizacija kao što je Islamska država, čini se da polako prelaze granicu onoga što i jeste misija i obaveza medija - da izvještavaju i informišu javnost.

Naime, pitanje je da li se na taj način mediji nesvjesno poklapaju sa glavnom namjerom terorista da šire strah i uznemirenost među građanima ili se na toj priči o terorizmu moguće namjerno insistira u okviru anti NATO kampanje u Crnoj Gori?

Danima se na naslovnicama domaće štampe nadugačko i naširoko piše o tome koliko su realni teroristički napadi na zemlje regiona od kojih ne bi bila pošteđena ni Crna Gora, o crnogorskim državljanima koji se bore na strani ekstremista, o njihovim porodicama, vezama i načinima kako su stigli do Sirije i Iraka.

Često se objavljuju i spektakularni naslovi kao i krajnje bizarni detalji uz prijeteće poruke poput one koju je sugrađanima i pojedinim političarima u Crnoj Gori sa svog Fejsbuk profila uputio Baranin Damir Slaković koji je kako su objavili mediji nedavno poginuo boreći se na strani Islamske države.

Stalnim ponavljanjem pretpostavki i predviđanja o mogućim terorističkim udarima mediji "besplatno" promovišu terorizam, ocijenio je rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori imam Enis Burdžović, navodeći da crnogorski muslimani odbijaju da budu instrument zastrašivanja i da to smatraju uvredom.

"Terorizam se provodi da bi proizveo strah, a strah se koristi kao instrument prisile u ostvarenju ciljeva onog koji provodi teror", upozorio je imam Burdžović.

Kako onda postaviti granicu i mjeru između izvještavanja u javnom interesu i rizika da mediji postanu propagandno sredstvo za širenje straha i panike?

Novinarka Aida Skorupan godinama prati djelovanje vehabističkog pokreta na sjeveru Crne Gore. Za RSE kaže da je kada je riječ o izvještavanju o terorizmu na medijima velika odgovornost.

Detalj sa videa militanata Islamske države, 2014.
Detalj sa videa militanata Islamske države, 2014.

"Obaveza medija je da izvještavaju o svim vidovima terorističkog djelovanja ali u tome moramo biti jako oprezni kako se to izvještavanje ne bi pretvorilo u svoju interesnu suprotnost. Uloga medija je velika ali i jako opasna u smislu kako se doziraju i akcentuju neke informacije zbog čega terorizmu umiju da daju i kontraproduktivnu reklamu", upozorava Skorupan.

U izvještavanju domaćih medija o terorizmu prisutna je opšta neodmjerenost i senzacionalizam, ističe Suljo Mustafić, nekadašnji novinar a sada poslanik Bošnjačke stranke.

"Mislim da bi tu trebalo da reaguje i neko samoregulatorno tijelo ili udruženja novinara, jer se na ovakav način ne doprinosi rasvetljavanju ovih tema na jedan profesionalan način već se dešava jedna suprotna pojava. Tu pojavu, možda, neko i želi a ona je islamofobija. Dakle, vidite na svim portalim, naročito u komentarima jednu narastajuću mržnju", navodi Mustafić.

Neprofesionalno izvještavanja i izdvajanje informacija iz konteksta pogoduje stvaranju animoziteta prema Bošnjacima u Crnoj Gori, kaže Mirsad Kurgaš iz NVO 19 iz Bara koji poziva Islamsku zajednicu da reaguje i češće istupa u javnost sa informacijama koje bi pomogle da se neke stvari pojasne i predstave na pravi način.

Religije svijeta, ilustrativna fotografija
Religije svijeta, ilustrativna fotografija

"Stvara se jednostavno jedna atmosfera linča, anatemizira se jedan kompletan narod i jedna religija. Postoji jedno pravilo koje glasi da more informacija je ravno dezinfomraciji. Treba sve te informacije razlučiti i odvojiti ono što je zaista ispravno od onoga što nije u redu. Tu je Islamska zajednica pozvana da istupi jer ona u tome mora da ima glavnu ulogu", kaže Kurgaš.

No, priča o tome kako izvještavaju pojedini crnogorski mediji o terorizmu nije jednosmjerna ulica.

Naime, tu dolazimo do jednog specifikuma kada je Crna Gora u pitanju.

Pojedini mediji insistiraju na priči o terorizmu baš u samoj završnici priče o članstvu Crne Gore u NATO za šta bi trebalo da dobije poziv krajem godine.

Njihova osnovna teza je da će Crna Gora ako ostane van okvira NATO biti pošteđena a da će ako postane dio Alijanse postati meta terorista.

"Crna Gora kao što je i sada, u ovom momentu izložena određenim rizicima od terorističkih napada ona će isto tako biti i kasnije, u narednom periodu izložena jer niti jedna država na svijetu nije imuna od tih stvari i ne može biti u potpunosti bezbjedna. NATO će nama u tom smislu samo dodatno garantovati veću razmjenu obavještajnih podataka na mnogo većem nivou i obimu nego do sada i u tom smislu je u najboljem interesu Crne Gore da postane što prije članica Alijanse, upravo da bi se zaštitila na najbolji mogući način od terorističkih napada", zaključuje Savo Kentera iz Atlantskog saveza Crne Gore.

XS
SM
MD
LG