Dostupni linkovi

Merkel i Cameron u Londonu: Susret boksača srednjelake kategorije


Angela Merkel, 7. januar 2015.
Angela Merkel, 7. januar 2015.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Londonu razgovara s britanskim premijerom Davidom Cameronom. "Ako bi ovo dvoje lidera bili boksači, onda bi to bio susret teškaša sa srednjelakom kategorijom", ocjenjuje u srijedu list Guardian, stavljajući pri tome britanskog premijera u nižu kategoriju.

Razlika između dvoje predsjednika Vlade nije, nažalost, samo odraz snage i veličine dvije zemlje. To je i mjera ugleda tih dvoje političara.

Merkel karakterizira postojanost, oprezno razmišljanje o problemima, čvrsta kontrola njezine stranke, njena nevoljkost da reaguje sve dok nije sigurna da je odluka ispravna.

S druge strane stoji potpuno oprečni Cameron. On ima šarma i određenu pristojnost, ali isuviše lako mijenja kurs, povodeći se za zahtjevima stranke, ali i za onim vanjskim.

Te Cameronove karakterne osobine dovele su ga u poziciju da zauzme negativan stav prema imigracijama i evropskom projektu. A to pak Britaniju vodi u izolaciju, smanjene njena utjecaja u Evropi, pa čak i napuštanje Unije. Želio to Cameron lično ili ne.

Zato se spekulira da britanski premijer od londonskog susreta s Angelom Merkel očekuje pomoć njemačke kancelarke. Od njene Vlade da podrži njegove zahtjeve za promjenama evropskog ugovora, što bi mu omogućilo da pred svoju stranku, ali i pred glasače Nezavisne partije izađ e s nekim novim ponudama o kontroli imigracije.

David Cameron
David Cameron

David Cameron nije lično zainteresiran za ove probleme, ali ih mora rješavati ako želi ostati na vlasti - a želi.

Nasuprot njemu, koji traži ustupke za ličnu političku promociju, Angela Merkel čvrsto i beskompromisno se bori protiv antislamskih demonstracija na istoku Njemačke što je, takođe, tema koja se tiče imigracija. S moralne tačke gledišta njih dvoje zauzimaju suprotne pozicije.

Osim toga, njemačka kancelarka ima prepunu fasciklu evropskih problema, pa joj Britanija nije u vrhu interesovanja. Generalno joj je mnogo važnije suočavanje s mogućom novom dužničkom krizom na jugu Unije, posebno s već poslovično problematičnom Grčkom, koju očekuje promjena vlasti.

Prije britanskih stoje još i problemi sa starim partnerom - Francuskom, da se ne pominje Rusija i ukrajinska kriza. Za utjehu, barem oko toga, Britanija i Njemačka stoje na istoj strani.

Angela Merkel najjači je i najvažniji evropski lider, ali nije idealna. Dok kod svoje kuće vlada kao socijaldemokrata, vani se više postavlja kao neoliberalni jastreb. Probleme u zemlji ona rješava tako da uglavnom šuti, ali pusti parlamentarce da se međusobno svađaju i dođu do rješenja.

No, u širim pitanjima vanjske politike, njeno je ponašanje potpuno suprotno. Način na koji je tretirala problem Vladimira Putina jasno pokazuje uzlaznu liniju učenja. Ona nije samo škrta na riječima, nego zna i znakovito šutjeti. Dobro bi bilo kada bi se na taj način postavila i prema krizi eurozone.

List Guardian u srijedu navodi da je Merkel, za razliku od Camerona, barem u poziciji da to može, ako bude htjela. David Cameron nije tip koji rješava probleme. Prije će biti da je sve bliži još jednom problemu Merkelove kojeg treba riješiti.

XS
SM
MD
LG