Dostupni linkovi

Merkel: Rusija kažnjava zemlje s evropskim aspiracijama


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je optužila je Rusiju za uplitanje u unutarnje poslove država istočne Europe koje traže čvršće veze s Europskom unijom.

Merkel je za nedjeljno izdanje njemačkog dnevnika "Die Welt am Sonntag" rekla da nakon što su Moldavija, Ukrajina i Gruzija potpisale sporazume o pridruživanju s EU "Rusija stvara probleme za sve te tri zemlje."

Kancelarka je upozorila na "zamrznute sukobe" u odcijepljenim regijama, poput, Pridnjestrovlja u Moldaviji, Abhazije i Južne Osetije u Gruziji, kao i ruskog uplitanja u istočnuUkrajinu.

Rusija je pokazala svoje nezadovoljstvo moldavskim pro-evropskim putem zabranom uvoza moldavskih vina, povrća i mesa.

Prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je "strateško partnerstvo" s Abhazijom, što je izazvalo oštre kritike NATO-a i EU-a.

Angela Merkel je također optužila Moskvu da pokušava proširiti svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu nastojeći zemlje tog dijela Evrope učiniti ekonomski i politički ovisne o Rusiji.

Kancelarka je ponovila da je "zajednički evropski odgovor" ruskim akcijama u Ukrajini "ispravan."

Kriza u Ukrajini počela je prije više od godinu dana, kada je predsjednik Viktor Janukovič u posljednjem trenutku odustao od ključnog političkog i gospodarskog sporazum s EU u korist tješnje suradnje s Rusijom.

Taj potez izazvao je velike proevropske prosvjede u Kijevu, što je dovelo do Janukovičeva svrgavanja u februaru. Rusija je odgovorila aneksijom ukrajinskog poluotoka Krim, dok su proruski separatisti preuzeli kontrolu nad dijelovima istočne Ukrajine.

Kriza je izazvala ozbiljne napetosti između Rusije i Zapada.

Francuski predsjednik Francois Hollande je postao prvi evropski lider koji je 6. decembra otputovao u Rusiju, dok je Ukrajina najavila novu rundu mirovnih pregovora ovaj tjedan.

Hollande se konzultiraotelefonom s Merkel i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom uoči sastanka s Putinom tijekom kratkog zaustavljanja u zračnoj luci Vnukovo na povratku iz središnje Azije.

Moskva je bijesna zbog francuske odluke da odgodi isporuku prvog od dva nosača helikoptera Mistral - koja je bila zakazana za ovu jesen. Dogovor o izgradnji brodova za rusku mornaricu vrijedan 1,5 milijarde dolara potpisan je prije moskovske aneksije Krima u martu.

Pariz se suočava s novčanom kaznom ako prekrši ugovor s Rusijom, ali je pod pritiskom svojih saveznika diljem svijeta da s tim poslom ne nastavi.

Putin je nakon sastanka rekao da se nije razgovaralo o nosačima helikoptera, ali je ponovio da Francuska mora poštovati ugovor ili vratiti novac.

Sukob u istočnoj Ukrajini i dalje se ne smiruje. Do sada je više od 4.300 poginulih.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko je najavio novu rundu razgovora sa separatistima iz istočne Ukrajine i predstavnici Rusije i to u Minsku 9. decembra.

XS
SM
MD
LG