Dostupni linkovi

Ubice srpskog novinara i dalje na slobodi


Milan Pantić
Milan Pantić
U petak se navršava devet godina od ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine, čiji ubica još identifikovan i izveden pred lice pravde.

Godišnjica se obeležava komemoracijom na groblju na kome je sahranjen i dodeljivanjem nagrade “Za novinarsku hrabrost”, a od petka jedan trg u Jagodini nosi ime Trg Milana Pantića.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine sa nekoliko udaraca šipkom u potiljak, a zločin se dogodio posle serije tekstova o organizovanom kriminalu u Jagodini i Pomoravlju.

Supruga ubijenog novinara Živka Pantić kaže za Radio Slobodna Evropa da se nada da će taj zločin ipak biti rasvetljen, a izvršioci privedeni pravdi.

"Iako se navršava devet godina od Milanovog ubistva, bez obzira na te godine ja i dalje ne gubim nadu i očekujem da će jednoga dana biti otkriveni ubica i nalogodavac", kaže Pantić.

I novinarska udruženja već devet godina zahtevaju od državnih organa da otkriju Pantićeve ubice i njihove nalogodavce.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, kaže da će to udruženje nastaviti da insistira na otkrivanju ubica novinara
Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine sa nekoliko udaraca šipkom u potiljak, a zločin se dogodio posle serije tekstova o organizovanom kriminalu u Jagodini i Pomoravlju.
Milana Pantića, ali i Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović.

Insistiraćemo na tome, jer smatramo da je to jedno od ključnih pitanja budućnosti medija u Srbiji i uopšte Srbije, kao demokratske zemlje, kaže Obradović.

Prema ranijim navodima MUP Srbije u potrazi za izvršiocima zločina i njihovim nalogodavcima, policija je na informativne razgovore privela više od hiljadu osoba, napravljen je foto robot ubice, raspisana je nagrada od nekadašnjih 300.000 nemačkih maraka, ali ubica još nije pronađen.

Supruga mučki ubijenog novinara kaže da od policije nema nikakvih novih informacija o toku istrage.

"Nemam nikakvu komunikaciju i niti bilo kakva obaveštenja od njih dobijam pa ne znam ni da li se na tom slučaju i dalje radi", rekla je Pantić.

Uprkos tome, Obradović veruje da će istražni i sudski organi morati da pronađu Pantićeve ubice jer bi svako zataškavanje ovog slučaja štetilo i vlasti i novinarima.

"Nadamo se da će nadležni organi konačno shvatiti da definitivno moraju do kraja da urade svoj posao kako treba jer očigledno da zataškavanje ovih slučajeva samo otežava položaj i vlasti i novinara", kaže Obradović.

Živka Pantić smatra da se od ubistva njenog muža bezbednost novinara u Srbiji nije bitnije poboljšala jer su “oni i dalje izloženi svakojakim pretnjama i napadima”.

Što se tiče novinara, mislim da se sada slobodnije izražavaju, ali, vidim da stradaju i dalje. Bez obzira na Milanovu smt, od tada se njihov položaj nije baš mnogo poboljšao, kaže Pantić.

****
Pročitajte i ovo:
Važnije otkriti ubice novinara
Novi detalji u istrazi o smrti srpske novinarke
Novinarka Dada Vujasinović je ubijena

XS
SM
MD
LG