Dostupni linkovi

Milanović: Nastavljamo pomagati Hrvate u središnjoj Bosni


Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, drugog dana posjeta
Hrvatima središnje Bosne u utorak je boravio u Franjevačkom samostanu u Gučoj Gori kod Travnika te Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj koja je izgrađena sredstvima građana Republike Hrvatske. Nakon Lašvanske doline Milanović je posjetio i općinu Jajce.

"Hrvatska će i dalje pomagati Hrvate Bosne i Hercegovine ali kroz institucije. Bilo da je riječ o obrazovnim, kulturnim, vjerskim ili zdravstvenim institucijama", rekao je u utorak novinarima premijer Zoran Milanović u bolnici "Dr. Fra Mato Nikolić" Nova Bila.

"Iznosi koji se ovdje traže i koji su potrebni su ustvari malo za Hrvatsku, a jako puno za ovaj kraj Bosne i Hercegovine. Na godišnjoj razini se toliko podijeli raznoraznim prijateljima, nogometašima i drugim likovima", kazao je Milanović.

Za dvadeset godina građani Republike Hrvatske u Bolnicu "Doktor fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj uložili su 97 milijuna kuna. Planira se graditi i šesta lamela u kojoj bi posao našlo novih 25 radnika. Pomoć u izgradnji menadžment bolnice očekuju i od Hrvatske.

"Izgrađeno je pet lamela od planiranih osam, ali mislimo da je šest lamela za ovakav tip bolnice optimalno, a dobit ćemo i novih 25 postelja tako da ćebolnica imati 175 kreveta", kazao je Velimir Valjan, ravnatelj bolnice.

Milanović je posjetio i Franjevački samostan Guča Gora gdje je u tijeku rekonstrukcija i obnova dijela Samostana koji je pretrpio velika oštećenja još u Drugom svjetskom ratu.

"Moramo napraviti jedan detaljan zahvat na temeljima Samostana i temeljima tornja da se ne bi srušilo. Po obećanju ove delegacije, s predsjednikom na čelu, nadamo se da će dobiti pomoć i od hrvatske Vlade", kazao je fra Drago Pranješ, gvardijan Samostana Guča Gora.

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović u utorak će posjetiti i Jajce gdje se i završava njegov posjet Hrvatima središnje Bosne.

  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG