Dostupni linkovi

Sirija: Militanti zauzeli i posljednji granični prijelaz prema Iraku


Militanti takozvane "Islamske države" osvojili su i zauzeli i posljednji granični prijelaz koji je prema Iraku pod kontrolom držala državna služba i sada kontroliraju 50 posto teritorije Sirije, objavila je Opservatorija za ljudska prava.

Sirijska vojska povukla se sa al Tanfa, odnosno al Valida kako se granični prijelaz naziva u Iraku. Ova velika pobjeda militanata došla je samo dan nakon što su zauzeli Palmiru.

Oni sada pod svojom kontrolom drže polovinu Sirije, pri čemu su uspjeli povezati središnje i istočne dijelove zemlje sa ranije osvojenim teritorijama u Iraku, oko grada Ramadi.

SAD ocjenjuju da je sada borba protiv militanata "težak izazov", tim prije što talibani dominiraju pokrajinama Deir al-Zuru i Raka, a masovno su prisutni i u Alepu, Homsu i Hami. Izvještači sa terena kažu da velike površine na istoku nisu posebno strateški značajne, ali ostaje činjenica da su militanti pokazali izvanrednu organiziranost zbog čega su i postigli tako značajne uspjehe u samo nekoliko dana.

Zauzimanje prijelaza al-Tanf, u Homsu omogućava im izravno povezivanje sa snagama koje drže u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar. U međuvremenu, velike sirijske snage gomilaju trupe i naoružanje u dolini Eufrata, prema Habaniji, kako bi protivnapadom pokušali pod kontrolu vratiti grad Ramadi.

No, ako ofanziva ne uspije, te ako militanti pobijede, takozvana "Islamska država" biće vrlo blizu ostvarenja cilja – direktnog povezivanja sa Faludžom, gradom smještenim na samim obodima Bagdada.

SAD su priznale težak udarac koji su im nanijeli militanti, ali predsjednik Barack Obama insistira na tome da Amerikanci „ne gube rat s 'Islamskom državom'“.

"Nema sumnje da je osvajanje Ramadija za nas taktički korak natrag, iako se mora priznati da je taj grad već dugo slaba tačka“, kazao je Obama u interview za časopis Atlantic, objavljenom u četvrtak.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest izjavio je da se problem "'Islamske države' neće riješiti preko noći“, te dodao da je veliki problem to što se u sunitskim krajevima Iraka, poput Anbara, obuka iračkih snaga sigurnosti, sistemi naredbe i kontrole, jako sporo odvijaju.

„Sve dok ne budemo u mogućnosti izgraditi jaku lokalnu odbrambenu liniju, snage koje mogu voditi borbe protiv ISIS-a u svojoj zemlji, ovo će biti težak izazov“, kazao je Earnest.

Samo u posljednja dva dana, SAD i koalicijski partneri proveli su 18 zračnih napade na ciljeve "Islamske države" u Siriji i Iraku. No kako god ciljano provođeni, nisu uspjeli spriječiti prodor militanata u Palmiru, odnosno do posljednjeg graničnog prijelaza kojeg je Sirija držala pod svojom kontrolom na iračkoj granici.

XS
SM
MD
LG